Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pomôcka na upchatý nos so smrteľnými následkami? Chyba, ktorá vás môže stáť život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Môže byť užitočným pomocníkom, ale aj nepriateľom. Záleží od každého z nás! Konvička na výplach nosu by mala vyriešiť problém s upchatými dutinami, ale pri nesprávnom použití môže ľahko poškodiť zdravie, čo sa môže skončiť fatálne..

Celé roky sa používajú na vyčistenie dutín a uvoľnenie upchatého nosa. Konvičky na výplach nosu sú výbornou prevenciou a starostlivosťou o dýchacie cesty. Uľavia pri alergickej i sennej nádche. Odporúčajú sa hlavne pri upchatom nose, pri prechladnutí alebo po nich môžu siahnuť pacienti so zápalmi prínosových dutín a nádchou. Podľa denníka Daily Mail môžu poškodiť zdravie!

Po pravidelnom vyplachovaní nosu konvičkou sa ich problémy zmiernia a výsledkom bude celkovo lepší pocit a uvoľnenie upchatého nosu. Stačí do konvičky naliať sterilnú slanú vodu, nakloniť hlavu na stranu a vodou si vypláchnuť nosovú dierku. Hlien sa prelieči a vypláchne z nosa, čím sa uvoľní nos. Nie však zakaždým to takto skončí...

Čítajte tiež: Milióny ľudí nedá na to dopustiť pri pití vody: Pravda o filtrovaní, ktorá vám otvorí oči!

Väčšina konvičiek na výplach nosu Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii považuje za bezpečný a efektívny spôsob, ako sa zbaviť upchatých nosových dutín. Dokonca je lacnou a prijateľnou alternatívou ku nazálnym sprejom obsahujúcim steroidy alebo antihistamíny. Väčšina z nich je vyrobená z plastu, ocele alebo keramiky a sú určené pre osoby, ktoré trpia vodovým výtokom z nosa alebo zablokovanými nosovými dutinami. Bohužiaľ, v niektorých prípadoch nie sú úplne bezpečné!

Smrteľné prípady

Minulý rok zomrela žena v americkom Seattli po tom, čo nesprávne použila konvičku na výplach nosu. Prekonala veľmi zriedkavú chorobu, amébovú meningitídu. 

Lekári predpísali konvičku 69-ročnej žene ako jeden zo spôsobov, ako bojovať proti pretrvávajúcej sínusovej infekcii. Nedodržala však pokyny a namiesto prevarenej vody použila vodu z vodovodu. Tá však obsahovala Naeglariu fowleri, čo je malá améba (jednobunkový organizmus) s priemerom menším ako 1 mm, ktorej sa vo vode veľmi dobre darí. Améba sa dostala cez jej dutiny a prešla až do mozgu, kde začala pojedať zdravé mozgové bunky. Príznaky amébovej meningitídy sa objavia v priebehu niekoľkých dní a zahŕňajú bolesti hlavy, poruchy správania, horúčku, nevoľnosť a zvracanie. Antibiotiká môžu pomôcť, ale vo viac ako 90% prípadov sú fatálne. Bohužiaľ, veľká časť jej mozgu bola zničená, čo viedlo k smrti.

Podobné prípady sa stali aj v USA v roku 2011, keď pacienti použili vodu z vodovodu namiesto sterilnej vody a zomreli na rovnakú zdriedkavú formu meningitídy. Organizmus, ktorý spôsobil všetky tri úmrtia, sa nachádzal vo vode, ktorá mala približne 25 stupňov Celzia. Na celom svete bolo doteraz zaznamenaných len 250 prípadov meningitídy, ktorú spôsobila Naegleria fowleri. Najčastejšie sa jednalo o nákazu z kúpania sa v kontaminovných jazerách alebo bazénoch, v ktorých sa voda dostala cez nosné dierky do tela napr pri skákaní do vody. Améba v pitnej vode, ktorá je skonzumovaná, by nemala poškodiť organizmus, keďže ju zabije žalúdočná kyselina. 

Správne použitie minimalizuje riziko

Na jednej strane je voda z vodovodného kohútika ošetrená chlórom, o ktorom sa ukázalo, že zabíja tento organizmus, niektoré výskumy vyvolávajú pochybnosti o účinnosti chlóru. Štúdia, ktorá bola uverejnená v roku 2015 v časopise Environmental Science and Technology, ukázala, že améba prežila dlhšie v potrubiach s chlórovanou vodou, ako sa navrhuje v laboratórnych testoch - 24 hodín namiesto iba piatich minút!

Hoci riziká sú pri správnom používaní konvičiek na výplach nosu zreteľne nízke, stále veľa ľudí nedodržiava pokyny! Štúdia vedcov z roku 2012 z University of Alberta v Kanade zistila, že takmer polovica majiteľov týchto kanvičiek používa na vyplachovanie vodu z vodovodu. Týkalo sa to 100 pacientov, ktorí mali kvôli alergiám upchatý nos. Vedci zistili, že 65% ľudí považovalo za príliš „nevhodné“ používať chladenú prevarenú vodu, zatiaľ čo 70% zriedka čistilo svoju kanvičku, čo je ďalšie riziko infekcie. 

Vedci varovali: „Mimoriadne zriedkavé, ale zvyčajne smrteľné riziko meningitídy je zdravotným rizikom.“

Pomôcka na upchatý nos
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pri dlhodobom používaní konvičiek na výplach nosu môžu vzniknúť ďalšie riziká. U väčšiny pacientov sa odporúča vyplachovanie nosa každý deň po dobu jedného až troch týždňov. Ale mnohí konvičku používajú dlhšie, aby zabránili návratu príznakov. Výskum z Georgetown University School of Medicine vo Washingtone v USA naznačuje, že to môže zvýšiť riziko infekcie dutín až o 60 percent. Predpokladá sa, že je to z toho dôvodu, že roztok slanej vody v tomto prípade okrem nadbytočného hlienu vyplachuje aj zdravú vrstvu nosového hlienu, ktorá pôsobí ako obranná línia proti alergénom alebo baktériám. 

Konvičky na výplach nosu sú teda pri správnom používaní efektívne a bezpečné: „Avšak baktérie a iné organizmy sa môžu množiť v špinavej vode, takže je dôležité ich čistiť zakaždým, keď ich použijete,“ hovorí Tony Narula, bývalý prezident profesijnej organizácie ENT UK a pokračuje:  "Ak tak nebudete robiť, mohli by ste ich vdýchnuť a vystaviť sa riziku."

Akú vodu používať na výplach nosu? 

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) by sa mala v konvičke na výplach nosu používať sterilná voda, ktorú dosiahneme týmito spôsobmi:

  • Prevarením a ochladením vody
  • Použitím destilovanej vody
  • Filtráciou vody pomocou filtra, ktorý odstraňuje améby
  • Použitie chloridového bielidla na úpravu vody

Vhodným spôsobom je použitie destilovanej alebo ochladenej prevarenej vody. Destilovaná voda sa dá kúpiť vo väčšine obchodov s potravinami a bude označená ako destilovaná alebo sterilná, ako sa uvádza na usatoday.com. Ak chcete použiť prevarenú vodu, uistite sa, že voda bola povarená jednu minútu a potom nechajte vychladnúť. 

Viac o téme: NosPrechladnutieNádchaUpchatý nosVýplach nosa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9