Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborníčka upozorňuje na častú chybu pri používaní deodorantu: Ruky preč od neho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Použitie deodorantu na čerstvo oholené podpazušie považujeme za povinnú bodku k dokonalej hygiene. No za akú cenu? Častokrát si neuvedomujeme jednu vec, kvôli ktorej si zbytočne poškodzujeme a ničíme pokožku.

Po deodorantoch a antiperspirantoch siahame v každom ročnom období, pri športe i pri akejkoľvek inej namáhavej aktivite. Vďaka používaniu týchto prípravkov sa nám darí regulovať nepríjemný zápach a potenie.

Deodoranty však niekedy môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Aspoň podľa amerických odborníkov, ktorí si pri jednom výskume všimli isté súvislosti u pacientok s rakovinou prsníka medzi holením podpazušia a častou aplikáciou deodorantu. Údajne tie, ktoré na oholené podpazušie aplikujú deodorant, majú zvýšené riziko nádoru v prsníku. Pritom tak robia mnohé ženy! Znamená to, že by sme s tým mali skoncovať?

Čítajte tiež: Zaužívaný zvyk, ktorý je v skutočnosti absurdný: Tento pitný režim nepotrebujeme!

NIE deodorantu na oholené podpazušie!

Dermatologička MUDr. Adriana Tomeková upozorňuje na používanie prípravkov proti poteniu. Mnohí z nás ich zvyknú použiť ihneď po oholení podpazušia, pritom však robíme veľkú chybu!

"Aj keď si to možno mnohokrát neuvedomujeme, v okolí podpazušia je naša pokožka veľmi citlivá a jemná. Keď sa na práve oholenú pokožku nanesie nejaký kozmetický prípravok, môže sa stať, že koža ihneď zareaguje, sčervená, alebo začne svrbieť. Preto je vhodné nejaký čas, minimálne však 2 hodiny od holenia počkať, kým sa pokožka ukľudní a zregeneruje. Ideálne je oholiť sa napríklad večer predtým, než pôjdete spať a prípravok proti poteniu potom použiť až ráno," upozorňuje odborníčka.

Dôležité je dobre si premyslieť, čo nanesiete na pokožku. Každý jeden prípravok proti poteniu sa po nanesení na pokožku dostáva ďalej do tela.

"Ak by sme ale porovnali dezodoranty a antiperspiranty, dezodorant je často citovaný ako lepšia alternatíva než niektoré antiperspiranty. Dezodorant umožňuje uvoľnenie potu, ale neutralizuje zápach potu antiseptickými látkami, ktoré zabíjajú baktérie spôsobujúce zápach. Antiperspiranty naopak upchávajú, uzatvárajú alebo blokujú póry výkonnými chemickými zlúčeninami, akými sú soli hliníka (napr. aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride alebo jednoducho chlorid hlinitý), takže sa pot nemôže uvoľniť a dostať na povrch pokožky," dodala MUDr. Tomeková.

Odborníčka upozorňuje na častú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo môžu spôsobiť?

Aj keď podľa dermatologičky netreba brať spomínané tvrdenie amerických odborníkov vážne, keďže žiaden výskum nepotvrdil súvislosť holenia s rakovinou prsníka pri používaní antiperspirantu či dezodorantu, predsa len je tu určité riziko.

"Vo veľkom množstve sa alumíniové soli z  tela nemusia vyplaviť, naopak, môžu sa začať hromadiť. Hliník, rovnako ako iné ťažké kovy môžu narúšať schopnosť estrogénnych receptorov správne spracovať tento hormón, čo môže mať za následok nielen zaťaženie organizmu a ojedinele aj iného ochorenia," povedala lekárka.

Správne holenie, zdravá pokožka

Netreba zabúdať ani na samotné holenie, na ktoré sa treba zamerať! V opačnom prípade očakávajte nepríjemné zdravotné problémy, z ktorých niektoré vyrieši už len odborník.

"Pri nesprávnom holení sa môže stať, že neskôr objavíme v oblasti podpazušnej jamky malé hrčky. Tie bývajú na dotyk tvrdé a bolestivé a vedia ľudí veľmi vyľakať. Za ich vznikom však stoja upchaté a zapálené vlasové folikuly alebo zdurené potné žliazky, ktoré by sme mali bezodkladne ošetriť. Ak sa stav nezlepší, je potrebné navštíviť dermatológa, pretože v žliazke sa môže vytvoriť absces a môžu nastať ďalšie komplikácie," zdvíha varovný prst dermatologička.

Viac o téme: DeodorantChybaHygienaAntiperspirant
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9