Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tieto roky života sú rozhodujúce: Ak vás vtedy prepadne vysoký krvný tlak, odnesie si to mozog

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia okolo 35. roku života by si mali sledovať krvný tlak, aby si udržali zdravý mozog v neskoršom veku. Uvádza sa to v štúdii publikovanej v magazíne Lancet Neurology. Šancu uchovať si zdravý mozog majú ľudia podľa vedcov totiž práve od tohto veku do päťdesiatky.

V rámci štúdie sledovali 500 ľudí narodených v roku 1946, u ktorých dali do súvislosti vyšší krvný tlak v strednom veku s neskorším poškodením ciev a zmenšovaním mozgu. Vysoký krvný tlak v "kritickom období" tridsiatky a štyridsiatky môže podľa expertov "urýchliť poškodzovanie" mozgu.

Čítajte tiež: Užívate tieto vitamíny? Zlá správa, kvôli ktorej s tým zrejme prestanete

Kedy a ako sa to deje? 

Vedci už pritom zvýšený krvný tlak v strednom veku dali do súvislosti s vyšším rizikom demencie aj v minulosti. Tentoraz však chceli viac porozumieť tomu, kedy a ako sa to deje. Počas štúdie účastníkom merali tlak a podrobili ich skenovaniu mozgu. Zvýšený krvný tlak medzi 36. a 43. rokom života pritom podľa ich zistení súvisí so zmenšovaním mozgu.

Tieto roky života sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mozog každého človeka sa vekom mierne zmenšuje, avšak tento postup je výraznejší u pacientov s neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad vaskulárna demencia. Zvýšený krvný tlak medzi 43. a 53. rokom zase dali do súvislosti s rozsiahlejším poškodzovaním ciev alebo "malými mŕtvicami", keď ľudia dosiahli sedemdesiatku.

"Krvný tlak, aj počas tridsiatky, môže mať vplyv na zdravie mozgu o štyri desaťročia neskôr. Monitorovanie a intervencie s cieľom maximalizovať zdravie mozgu v neskoršom veku je potrebné zamerať prinajmenšom na skorý stredný vek," skonštatoval vedúci výskumu, klinický neurológ na londýnskom UCL Queen Square Institute of Neurology Jonathan Schott.

Viac o téme: ZdravieMozogVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9