Štyri príznaky tichého infarktu: Ak pociťujete tieto znaky, je ZLE!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-17 05:00:00

Udrie nenápadne a môže sa stať osudným. Jeho príznaky sa dajú ľahko zameniť s iným zdravotným stavom. Ktoré štyri hlavné varovné signály prezradia nebezpečný infarkt, ktoré by sa nemali ignorovať?

Srdcový infarkt nastáva podľa express.co.uk vtedy, ak dôjde k náhlej strate prietoku krvi do srdcového svalu. Môže prísť nečakane a v priebehu niekoľkých minút si vezme to najcennejšie – ľudský život. 

Infarkt majú na svedomí viaceré faktory, vrátane vysokého krvného tlaku a nadváhy. Podľa doktora Jorge Plutzky z Brighamovej a Ženskej nemocnice príznaky srdcovej zástavy môžu byť krátke a mierne, takže sa ľahko dajú pomýliť s inými menej závažnými problémami. Aj preto ich ľudia ignorujú, keďže si myslia, že ide o bežné nepohodlie. 

Čítajte tiež: Nepríjemná burina so skrytými účinkami: Odpad, ktorý je lepší ako rybí olej!

Varovné signály

Ako ďalej spomína odborník, počas srdcového infarktu sa človek môže cítiť úplne normálne. Infarkt tak môže prežiť bez toho, aby si uvedomil čo i len jeden príznak. Existujú však štyri varovné signály, ktoré vám prezradia tichý infarkt!

Sledujte tieto znaky:

  • Nepohodlie v strede hrudníka. Môže trvať niekoľko minút alebo príde v návaloch. Pripomína nepríjemný tlak alebo bolesť. 
  • Nepohodlie v iných partiách vrchnej časti tela. Buď v jednej alebo oboch rukách, v chrbte, krku, sánke alebo žalúdku. 
  • Krátkosť dychu, keď pociťujete nepohodlie v hrudi alebo pred tým. 
  • Studený pot, nevoľnosť alebo točenie hlavy.

Horší ako jeho známejšia forma

Hoci mnohí nemusia spozorovať nástup tichého infarktu, môže byť rovnako smrteľný ako jeho známejšia forma. Dokonca môže byť zákernejší! Tichý infarkt môže na srdci zanechať jazvy či iné formy poškodenia. 

„Ak si k tomu prirátame fakt, že mnoho ľudí si tento infarkt nevšimne a nevyhľadá okamžitú pomoc, domnievame sa, že dôjde k ďalšiemu, nebezpečnejšiemu infarktu,“ upozorňuje odborník. 

Mnohí vedia o prudkej bolesti hrudníka, ku ktorej dochádza pri infarkte. Málokto však vie, že môže ísť o miernu bolesť alebo si ju možno ľahko zamýliť s niečím iným. 

 „Je dôležité zdôrazniť, že nie každý posilňuje silnú bolesť na hrudníku. Bolesť môže byť často mierna a môže sa mýliť s bolesťou pri trávení. Je to určitá kombinácia príznakov, ktorá je dôležitá pri zisťovaní, či má človek infarkt,“ dodal Dr. Plutzky na záver.

Ak sa u vás vyskytne ktorýkoľvek z týchto príznakov, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom alebo ihneď vyhľadať lekársku pomoc.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie infarkt príznaky signály

2019-08-17 05:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia