Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vlašské orechy majú silný protizápalový účinok: Regenerujú aj škody po neľútostnom ochorení

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotné kvality orechov a ich priaznivý účinok na črevá vedci študujú už dlho. O prevencii rakoviny hrubého čreva sa hovorí najmä v súvislosti s vlašskými orechmi. K benefitom ich konzumácie však zrejme patrí aj ochrana pred ulceróznou kolitídou.

Ulcerózna kolitída je ťažko liečiteľné črevné zápalové ochorenie, ktoré sa prejavuje úpornými hnačkami s prímesami krvi. Príčiny jeho vzniku nie sú jednoznačné, a preto je najlepšou cestou prevencie zdravý životný štýl.

Čítajte viac: Orechy ako prevencia rakoviny? Nový dôkaz o ich vzácnom účinku na naše črevá

Podľa odborníkov by ľudia, ktorí sa chcú vyhnúť črevným zápalovým ochoreniam, mali pravidelne konzumovať orechy, najmä vlašské. Podľa novej štúdie, ktorá sa objavila v odbornom magazíne Nutrients, majú vlašské orechy vďaka komplexu fytochemikálií priaznivý vplyv na stav čriev, a dokonca by ich mohli chrániť aj pred vznikom ulceróznej kolitídy či zmierňovať jej priebeh. Prišli na to americkí vedci, ktorí ich účinky testovali na myšiach, informuje Sciencedaily.com.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Myšiam s prejavmi ulceróznej kolitídy do stravy dva týždne pridávali vlašské orechy (tvorili 14 percent ich stravy). Ukázalo sa, že črevná sliznica hlodavcov s upravenou stravou menej poškodená než sliznica myší bez prídelu potravy obohatenej o vlašské orechy. Takisto sa vďaka vlašským orechom črevná sliznica zvierat lepšie regenerovala.

Navyše, konzumácia orechov mala ďalší nečakaný efekt – podľa výskumníkov u myší došlo aj k zmene metabolitov v ich tkanive a stolici, ktoré mali na črevá ochranný efekt.

Bohatý zdroj nutrientov

Odborníci na základe týchto výsledkov ľuďom trpiacim ulceróznou kolitídou odporúčajú do výživy zahrnúť konzumáciu vlašských orechov. Zároveň dúfajú, že sa im v blízkom období podarí identifikovať prírodné zlúčeniny, ktoré sú za preventívny efekt zodpovedné.

Vlašské orechy by sme mali konzumovať celoročne - obsahujú veľa magnézia, železa, zinku, draslíka, medi a sú tiež zdrojom selénu. Telo zároveň zásobujú vitamínmi E a A. Podľa odborníkov znižujú cholesterol a majú tak protektívny účinok na srdce a cievy.

 

Viac o téme: Vlašské orechyUlcerózna kolitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9