Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Naozaj sľubuje zázraky na počkanie? Dramatické zmeny v čreve vďaka pasívnemu cvičeniu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je vibračná plošina veľkým módnym hitom a sľubuje chudnutie za krátky čas, vedci potvrdili iný zázrak, ktorý má na svedomí. Vďaka účinkom vibrácií, ktoré pôsobia na telo, priaznivo vplýva na zápal a mikrobióm.

Nová štúdia, zrealizovaná na myšiach a uverejnená v Medzinárodnom časopise molekulárnych vied odhalila priaznivé účinky na ľudské črevá!

O čo ide a čo dokážu? 

Vibrácie celého tela (Whole-Body Vibration) sú formou pasívneho cvičenia, ktoré sa prvýkrát objavilo na konci 90-tych rokov 20. storočia a získalo na popularite v poslednom desaťročí ako forma kondičného tréningu. Pri WBV osoba stojí na plošine, ktorá zvyčajne vibruje pri frekvencii 15–70 hertzov (Hz) a amplitúde 1–10 milimetrov (mm). Ľudské telo sa automaticky prispôsobuje „opakovanej, rýchlej a krátkej expozícii kmitaniu“ z vibračnej plošiny, čo viedlo vedcov k tomu, aby klasifikovali WBV ako „tréningovú metódu ľahkého neuromuskulárneho odporu“.

Čítajte tiež: Zdravé potraviny ešte nemusia byť výhrou: Zásobáreň výživných látok len naoko?

Výskum v praxi odhalil rôzne výhody pre zdravie. Niektoré štúdie ukázali, že WBV zlepšuje výkon svalov, hustotu kostí, silu a rovnováhu a dlhodobo pomáha znižovať telesný tuk. Predchádzajúci výskum tiež ukázal, že WBV môže znížiť zápal a dokonca „zvrátiť veľa príznakov“ cukrovky typu 2, ako je časté močenie a nadmerný smäd. Taktiež naznačuje, že zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a inzulínovú rezistenciu, meranú štandardným testom glukózovej tolerancie a testom hladiny glukózy v krvi hemoglobínu A1C.

Ako by však WBV mohol mať tieto prínosy pre metabolické zdravie? Výskumníci z Medical College of Georgia (MCG) a Dental College of Georgia (DCG) na Univerzite v Auguste sa to rozhodli preskúmať. Jack Yu, vedúci detskej plastickej chirurgie v MCG, je jedným z korešpondujúcich autorov štúdie - ktorá sa objavuje v Medzinárodnom časopise molekulárnych vied - spolu s Dr. Babakom Babanom, imunológom a dočasným dekanom pre výskum na DCG.

Zvýšila hladinu črevnej baktérie 17-krát

Drs. Yu a Baban použili štandardný myší model cukrovky typu 2. Použili myši, ktoré boli geneticky upravené tak, aby mali nedostatok leptínu, čo ich vystavuje riziku obezity, inzulínovej rezistencie a cukrovky. Pri pokusoch zameraných na skúmanie makrofágov, t.j. imunitných buniek s kľúčovou úlohou pri zápale a zdraví čriev vedci použili dve skupiny samcov myší, v jednej skupine bolo šesť myší a v druhej tri, čo bola kontrolná skupina.  

Hlodavce dostali 20 minút vibrácií na plošine každý deň v týždni počas obdobia 4 týždňov. WBV mala frekvenciu 30 Hz a amplitúdu 3 mm. Po uplynutí 4 týždňov tím zhromaždil a analyzoval tukové tkanivo hlodavcov. Vedci tiež vyhodnotili mikrobiómy hlodavcov skúmaním ich stolice.

Naozaj sľubuje zázraky na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Experimenty odhalili rôzne zmeny v dôsledku WBV. Rozhodujúcim nálezom bolo až 17-násobné zvýšenie črevnej baktérie, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri zápale! Baktéria sa nazýva Alistipes a jej úlohou je zvyšovať hladinu mastných kyselín s krátkym reťazcom - zlúčenín, ktoré znižujú zápal v čreve. Doterajší výskum zistil nízku hladinu baktérií u ľudí s Crohnovou chorobou a zápalovým ochorením čriev.

Medzi mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré pomáhajú uvoľňovať baktérie Alistipes, je butyrát, metabolit vlákniny v strave, ktorý môže zvrátiť negatívne účinky jedla s vysokým obsahom tukov. Drs. Yu a Baban tiež vysvetľujú, že Alistipes pomáha fermentovať jedlo v čreve a zlepšuje metabolizmus všeobecne, pomáha telu používať cukor na tvorbu energie.

Zlepšuje metabolizmus

Experimenty ďalej odhalili, že výsledkom WBV bolo zvýšenie makrofágov M2 - imunitných buniek, ktoré potláčajú zápal - a tiež zvýšenie protizápalových cytokínov, ako je napríklad interleukín-10, a to u myší s cukrovkou, ako aj u tých zdravých. V skutočnosti v myšom modeli cukrovky WBV zvýšila hladinu M2 a tak sa ich zdravotný stav dostal na hladinu ako u zdravých myší.

Vedci nakoniec chceli zistiť, či by podávanie malých dávok spomínanej baktérie ako liečiva a ich kombinácia s kratšou WBV malo terapeutický účinok. Len čo sa populácia tejto črevnej baktérie zvýšila, zlepšil sa aj pomer medzi prozápalovými M1 makrofágmi a protizápalovými M2. 

„Postupnosť ešte nie je úplne jasná,“ poznamenáva Dr. Yu, „Zdá sa však, že ide o cyklus s uzavretou slučkou, posun dopredu.“

Aj keď sú potrebné ďalšie experimenty, aby bolo možné úplne pochopiť, ako aktivita, ktorá napodobňuje cvičenie bez aktívneho pohybu môže mať takú pozitívnu reťazovú reakciu, vedci dospeli k záveru, že WBV môže zmierniť zápal a zlepšiť metabolizmus.

Viac o téme: BaktérieČrevoVibrácieMikrobiómVibračná plošina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9