Ochorenie, ktoré spôsobuje skreslenú realitu: Často sa skrýva za bolesťami hlavy!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-16 19:00:00

Poznáte rozprávku o Dlhom, Širokom a Bystrozrakom? Určite si dokážete predstaviť, ako jednotliví hrdinovia vyzerali. No niektorí z nás vidia Dlhých a Širokých denne, na každom kroku. Bez toho, aby sa museli zasnívať a vydať sa do rozprávkovej ríše. Za tento stav môže ochorenie s názvom astigmatizmus.

Ľudské oko je jedným z najdokonalejších orgánov nášho tela. Nečudo, veď práve vďaka nášmu zraku vnímame až 80% informácií z okolitého sveta. Akákoľvek očné ochorenie alebo chyba majú za následok zníženú kvalitu videnia, a tým pádom aj života. Astigmatizmus takýmto ochorením je. Konkrétne ide o ochorenie rohovky, spôsobené jej zakrivením. 

Čítajte tiež: Zabijak tukových vankúšikov: Stačí jedna polievková lyžica a za mesiac päť kíl dole!

Pacient s astigmatizmom vidí realitu značne skreslenú. Svietiaci bod má v jeho vnímaní úplne iný tvar než v skutočnosti. Môže byť predĺžený, širší, šikmý, vyzerať ako hviezda a podobne. Rohovka má totiž parabolický tvar, no polomer jej zakrivenia nie je vo všetkých miestach rovnaký. Rozdiel v zakrivení jednotlivých miest rohovky vyjadrujú cylindrické dioptrie. Čím je cylinder vyšší, tým je astigmatizmus závažnejší,“ vysvetľuje primár očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

Výška astigmatizmu do jedného cylindra nespôsobuje tak výrazné zhoršenie videnia, ktoré by si pacient uvedomoval. Preto nie je vždy nutné kompenzovať ho okuliarmi alebo operáciou. Každé oko (každý človek) môže mať svoj prirodzený mierny stupeň astigmatizmu. Horšie je, ak je stupeň vyšší. Vtedy dochádza k výraznejšiemu a obmedzujúcemu zhoršeniu videnia. To je potrebné upraviť okuliarmi. Vážny problém môže nastať u malého dieťaťa s nezisteným vyšším stupňom astigmatizmu. V detstve totiž dochádza k vývoju zrakových centier mozgu, a tak je dôležité ochorenie diagnostikovať čo najskôr, aby nedošlo k tupozrakosti.

Mozog vtedy zareaguje na situáciu tak, že nefunkčné oko jednoducho po určitom čase vypne. A tento útlm môže byť aj trvalý. V dospelosti s veľmi obmedzenou možnosťou nápravy. Často sa stáva, že ľudia, ktorí trpia astigmatizmom vyššieho stupňa, no doposiaľ nikdy cylindre v okuliaroch nemali, napriek tomu, že im boli predpísané správne okuliare, si nedokážu na ne zvyknúť. Výnimkou nie sú ani silné bolesti hlavy a zvracanie. Preto je potrebné pri predpise nových cylindrických okuliarov dodržiavať špeciálny postup,“ varuje MUDr. Piovarči.

Riešenie?

V súčasnosti oftalmológovia dokážu na základe dôkladného vyšetrenia odhaliť dva druhy astigmatizmu. Pravidelný a nepravidelný. V prípade nepravidelného astigmatizmu existuje viacero porúch zakrivenia rohovky. Dochádza k nim napríklad po úraze oka ostrým predmetom alebo cudzím telesom, alebo po zápale a chemickom poleptaní. Korekcia tohto druhu nie je chirurgicky plnohodnotne možná. Operačne sa dá odstrániť len pravidelný astigmatizmus.

Súčasťou každej predoperačnej prehliadky je vyšetrenie rohovkovej topografie, ktoré tieto rozdiely zakrivenia odhalí. 

„Pomocou najmodernejších prístrojov je dnes možné astigmatizmus odstrániť laserovou operáciou. Ďalšou možnosťou je fakická šošovka ICL, ktorá má v sebe zabudované aj cylindre. Po nej siahame v tom prípade, ak nie je z medicínskeho dôvodu možné vykonať laserovú operáciu. Zriedkavá nie je kombinácia oboch postupov. V neposlednom rade sa dá využiť aj metóda výmeny vnútroočnej šošovky z refrakčných dôvodov (CLE),“ približuje primár Piovarči.

Neodkladajte to

Neriešený astigmatizmus nielenže znepríjemňuje ľuďom pohľad na svet, ale spôsobuje tiež časté bolesti hlavy a zvýšenú únavu. Čo ale vyvoláva samotné ochorenie?

„Najnovšie zistenia naznačujú, že astigmatizmus nie je stabilný. Kedysi sa predpokladalo, že človek má až do staroby rovnakú hodnotu astigmatizmu. No dnes to už neplatí. Počas života sa môže meniť. Najväčší vplyv na jeho vznik má však genetika a vývojové odchýlky. Najmä v prípade vysokého astigmatizmu,“ dodáva primár očnej kliniky NeoVízia, MUDr. Radovan Piovarči.

Akékoľvek zmeny videnia by sme mali preto neodkladne riešiť s odborníkmi. Pre začiatok stačí absolvovať preventívnu prehliadku u oftalmológa. Lebo svet možno vyzerá krajšie, ako si myslíme.

Fotogaléria


Tagy:
choroba oči zrak astigmatizmus

2019-08-16 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia