Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zložka stravy, ktorá by mohla sabotovať liečbu rakoviny: Nachádza sa v týchto potravinách

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nie je žiadnou novinkou, že typ stravy môže zvýšiť náchylnosť na vznik rakoviny či naopak. Najnovšia štúdia vedcov priviedla k ďalšiemu zaujímavému zisteniu. V niektorých potravinách sa nachádza aminokyselina, ktorá by mohla sabotovať liečbu onkologického ochorenia.

Úspešnosť terapie nádorových ochorení by mohla ovplyvniť aj esenciálna aminokyselina metiotín, ktorá sa vo zvýšenej miere nachádza v niektorých potravinách. Bunky ju za normálnych okolností potrebujú na svoje fungovanie.

Čítajte viac: CHYBA, ktorá v tele môže napáchať nezvratné škody: Toto s umelým sladidlom nikdy nerobte!

Zo štúdie zverejnenej v magazíne Nature vyplýva, že práve táto chemická zlúčenina teoreticky môže podporovať rakovinové bunky v ich raste. Vo zvýšenej miere sa nachádza v mäse a vajciach, informuje portál Medicalnewstoday.com.

Rast nádorov sa spomalil

Prepojenie medzi metiotínom a zdravím vedci skúmali už v minulých výskumoch na hlodavcoch. Všimli si, že keď zvieratá konzumovali stravu so zníženým obsahom tejto zlúčeniny, dožili sa vyššieho veku. Ďalšie štúdie na zvieracích modeloch zasa naznačili, že by redukcia metiotínu v strave mohla byť prirodzenou bariérou pre karcinogénne procesy.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

V najnovšom experimente vedci myši naočkovali dvomi typmi rakovinového tkaniva od ľudských pacientov. Časť myší potom kŕmili stravou bohatou na metiotín a zvyšok zvierat štandardnou stravou. U myší kŕmených upravenou stravou došlo k metabolickej zmene, ktorá vyvolala spomalenie rastu nádorových buniek.

Experiment vyskúšali aj na ľuďoch

Ešte lepšie výsledky však zaznamenali, keď myšiam znížili príjem metiotínu, a súčasne ich liečili chemoterapeutikami – rast nádorov sa vtedy výrazne spomalil. Efekt vedcov potešil natoľko, že experiment vyskúšali aj na ľuďoch. Do výskumu zaradili šesť zdravých osôb, ktorým naordinovali antimetiotínovú stravu. Po troch týždňoch došlo k rovnakej metabolickej zmene aj u nich.

Vedci však varujú, že metiotín môže byť dvojsečná zbraň - rast niektorých nádorov by síce mohol podporovať, ale podobný účinok by pri určitých formách rakoviny mohlo mať aj jeho vylúčenie zo stravy. Odborníci preto upozorňujú, že vegánska strava nemusí byť tou najlepšou cestou.

Viac o téme: MäsoRakovinaVajciaAminokyselina metiotín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9