Koniec problému žien po menopauze: Riešenie, ktoré zmení ich život!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-12 19:00:00

Ženy v menopauze prechádzajú náročným obdobím, ktoré sprevádzajú zmeny nálad, návaly tepla či problémy so spánkom. Jedným z ďalších príznakov je aj strata libida a celkovo horší sexuálny život. Je tu však niečo, čo by mohlo ich sexuálny život pozdvihnúť na novú úroveň!

Nemajú z neho úžitok len muži, ale najnovšie aj ženy! Reč je o testosteróne, ktorý má podľa najnovšej štúdie, zverejnenej v časopise The Lancet Diabetes & Endocrinology, svoje miesto a funkcie v ženskom tele. Pri rozsiahlom preskúmaní 36 štúdií sa zistilo, že tento hormón môže mať výrazné pozitívne účinky na sexuálne funkcie a pohodu žien po menopauze. 

Čítajte tiež: Zabijak tukových vankúšikov: Stačí jedna polievková lyžica a za mesiac päť kíl dole!

Prehľad zahŕňal randomizované kontrolované štúdie liečby testosterónom, ktoré trvali najmenej 12 týždňov. Celkovo výskumný tím analyzoval 46 správ o 36 experimentoch, do ktorých bolo celkovo zapojených 8 480 účastníkov. Autori prehľadu zistili, že sexuálne zdravie postmenopauzálnych žien by mohlo byť vďaka liečbe testosterónom výrazne zlepšené.

Dôležitý aj pre ženy

Testosterón napríklad pomáha ženskému libidu a orgazmom a má ďalšie funkcie, ktoré prispievajú k svalovej sile, nálade, metabolickým funkciám a schopnosti myslieť, pamätať si a rozumieť. Nie sú však známe vedľajšie účinky hormónu u žien. 

Štúdie skúmané pri súčasnom prehľade sa uskutočnili medzi rokmi 1990 a 2018 a každá porovnávala liečbu testosterónom s placebom alebo s alternatívnou hormonálnou liečbou, ako je estrogén, progestogén alebo oboje.

Autori skúmali, ako liečba ovplyvňovala sexuálne funkcie, ako aj množstvo ďalších markerov fyzického zdravia, vrátane kardiovaskulárneho, kognitívneho a muskuloskeletálneho zdravia. Okrem toho skúmali, ako liečba testosterónom ovplyvnila náladu, hustotu prsníkov, profily lipidov a nadmerný rast vlasov. 

Ako dodali vedci, výsledky v podobe zlepšenej sexuálnej funkcie priniesli trvalé výhody. Taktiež spozorovali u účastníčok počas liečby zvýšenie libida a orgazmov, ako aj sebadôvery. Navyše, bolo nahlásených menej ťažkostí či obáv súvisiacich so sexom.

„Priaznivé účinky pre ženy po menopauze, ktoré sú uvedené v našej štúdii, presahujú rámec toho, ako často stúpajú, koľkokrát majú sex,“ hovorí autorka štúdie Prof. Susan Davis z Monash University v austrálskom Melbourne. „Niektoré ženy, ktoré majú pravidelne sexuálny styk, hlásia nespokojnosť so svojou sexuálnou funkciou, takže zvýšenie frekvencie pozitívnych sexuálnych zážitkov z raz alebo dvakrát mesačne môže zlepšiť obraz o sebe a znížiť sexuálne obavy - a celkovo sa môže zlepšiť mienka o sebe samom,“ vysvetľuje.

Na druhej strane autori prehľadu nenašli žiadne výhody pre kogníciu, hustotu kostí, silu svalov alebo zloženie tela. Rovnako nenašli žiadne zlepšenie depresie.

Málo vedľajších účinkov

Vedci zistili, že účastníci nemali počas liečby žiadne vážne vedľajšie účinky týkajúce sa inzulínu, glukózy, krvného tlaku alebo zdravia prsníkov. V deviatich štúdiách tiež zistili, že u žien liečených testosterónom nie je väčšia pravdepodobnosť srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Zdá sa však, že špecifická formulácia liečby spôsobuje rozdiel v niekoľkých oblastiach, ktoré by si vyžadovali alternatívy. Tím napríklad zistil, že účastníci, ktorí užívali perorálne formulácie, mali zhoršené lipidové profily vrátane zvýšených hladín lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou a znížených hladín cholesterolu s lipoproteínmi s vysokou hustotou. U týchto účastníkov bola tiež na vzostupe hladina triglyceridov a celkového cholesterolu.

Je však potrebných viac výskumov, ktoré by to potvrdili. Určite je to oblasť, ktorá si zaslúži ďalší prieskum.

„Takmer tretina žien pociťuje nízku sexuálnu túžbu v polovici života so súvisiacimi úzkosťami, ale v žiadnej krajine pre nich neexistuje produkt testosterónu a neexistujú žiadne medzinárodne dohodnuté usmernenia pre používanie testosterónom ženami,“ hovorí Prof. Davis. „Vzhľadom na výhody, ktoré sme zistili pre sexuálne životy žien a ich osobnú pohodu, sú naliehavo potrebné nové usmernenia a nové formulácie.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex ženy menopauza hormón testosterón

2019-08-12 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia