Módny trend s hrozivými následkami: Do dvoch sekúnd veľké zdravotné komplikácie!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-14 05:55:00

Byť v kontakte s prírodou je akýmsi heslom v súčasnosti, ktorého sa mnohí držia. Aj preto odhadzujú v lete obuv a užívajú si prechádzky naboso. Táto „módna vlna“ mnohých zasiahla, no nikto netuší, že práve v horúcom počasí ich môže pripraviť o zdravie.

Lekári varujú na teplotu chodníkov a ciest, ktoré môžu byť také horúce, že môžu spáliť ľudskú pokožku! Ortuť na teplomeri stúpa každé leto čoraz viac nahor a pomaly sa stáva pravidlom, že z toho vzniknú tropické dni. Asfaltové cesty a chodníky nasávajú teplo a dokážu byť riadne horúce. Dôkazom sú desivé fotografie, kolujúce na internete, ktoré odhaľujú popáleniny u ľudí, ktorí sa naboso prechádzali po chodníkoch. Výskum bol publikovaný v časopise Burn Care and Research.

Čítajte tiež: Zabudnite na výhovorky: CVIKY, ktorými sa dajú zvrátiť gény na obezitu!

Vyššia teplota ako pri grilovaní

Odborníci upozorňujú, že chodníky môžu mať v teplom počasí výrazne väčšiu teplotu ako je teplota vzduchu. Preto by sa ich nikto nemal dotýkať bosou nohou! Zaujímavé je, že dokonca zaznamenali teploty vozoviek vyššie ako teploty, ktoré vznikajú v grile, keď sa griluje mäso. 

Toto varovanie vzniklo vtedy, keď teploty vo Veľkej Británii dosiahli najvyššie 38 °C.  Vedci z Nevadskej univerzity v Las Vegas zistili, že v zdravotníckych strediskách v rokoch 2013 až 2017 bolo zaznamenané 173 popálenín súvisiacich s chodníkmi.

„Chodník môže byť na priamom slnečnom svetle výrazne teplejší ako okolitá teplota a do dvoch sekúnd môže spôsobiť popáleniny druhého stupňa,“ napísali autori pod vedením Dr. Jorge Vegy. „Popáleniny na vozovkách spôsobujú značný počet zranení spôsobených popáleninami.“

Z 173 zranení bolo 149 prípadov ľudí, ktorí utrpeli popáleniny chodením po chodníku. Iní ľudia utrpeli viac zranení, napríklad pri dopravných nehodách. Po dotyku s horúcim kameňom pacienti skončili s potenciálne nepríjemnými popáleninami druhého stupňa a obrázky ukazujú ich začernenú pokožku. Prevažná väčšina zranení (88%) sa stala, keď bolo vonku 35 °C alebo viac.

A riziko popálenín „sa zvyšuje exponenciálne“, keď teploty stúpajú vyššie, ako uviedol tím Dr Vega.

V deň, kedy je  44 °C vedci zistili, že chodníky môžu byť horúce o viac ako 20 stupňov, a zaznamenali prízemné horúčavy s teplotou vyššou ako 64 °C. Vysvetlili, že je to preto, že chodníky absorbujú tepelnú energiu z priameho slnečného svetla, ukladajú ju a v priebehu dňa sú horúce. Pre informáciu, grilovacie spoločnosti odporúčajú grilovanie rebier z bravčového mäsa na teplotu približne 63 °C a vajcia sa smažia pri teplote približne 70 °C.

Nebezpečné popáleniny

Ako dodal odborník, tieto informácie sa môžu použiť na prevenciu úrazov spôsobených popáleninami a na zvyšovanie povedomia o verejnom zdraví vrátane zvýšenia informovanosti a dodatočného školenia pohotovostných zdravotníckych služieb a policajného personálu pri ošetrovaní obetí popálenín v teréne.

Popáleniny druhého stupňa ovplyvňujú hornú a hlbšiu vrstvu pokožky. Ide o popáleniny čiastočnej hrúbky a poškodzujú pokožku, ktorej sa dotýkajú. Môžu spôsobiť bolesť, pľuzgiere, opuchy a začervenanie alebo olúpanie kože.

Fotogaléria


Tagy:
slnko zdravie popáleniny nohy

2019-08-14 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia