Kampylobakterióza je najčastejšia letná nákaza: Prekvapí vás, kde všade môžu mikróby číhať

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-30 18:00:00

Kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, ale i zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov v lete nahrávajú v lete alimentárnym nákazám - ochoreniam z pokazených jedál. K najbežnejším z nich patrí kampylobakterióza.

Jún, júl a august sú podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR obdobím s najvyšším počtom ochorení na salmonelózu. Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile. Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho, odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti. Zažívacie ťažkosti tiež môžu spôsobiť nedostatočne tepelne upravené potraviny. Okrem dodržiavania osobnej hygieny používajte pri grilovaní čisté náčinie, utierky a myslite na ochranu jedál pred hmyzom. Pokrm skonzumujte čo najskôr.

Čítajte viac: Muž bojoval s Crohnovou chorobou, potom vyskúšal špeciálnu diétu: Príznaky sa vytratili!

„Ochorenia prenášané prostredníctvom potravín postihujú najmä gastrointestinálny systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh,“ upozorňuje Ján Mikas, hlavný hygienik SR. Vo veľkej väčšine prípadov sa ochorenia prenášajú kontaminovanými potravinami, najmä mäsom a mäsovými výrobkami, vajcami alebo výrobkami z vajec, cukrárenskými výrobkami s obsahom vajec, tepelne nespracovanými mliečnymi výrobkami.  

Čítajte viac: Ochorenie, na ktoré upozorní typický očný príznak: Zdrojom nákazy môžu byť aj vajcia

Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie. „Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli.,“ dodáva Ján Mikas.  

Kampylobakterióza

Hoci spôsobujú menej epidémií než salmonely, kampylobakteriózam patrí prvenstvo medzi ochoreniami, ktoré spôsobujú potraviny. Za posledné desaťročia epidemiológovia zaznamenali nárast týchto nákaz. V roku 2018 sa napríklad kampilobakterom nakazilo až 8 428 Slovákov a vyskytlo sa 176 epidémií kampylobakteriózy.

„Najčastejšie bolo zdrojom ochorení mäso a mäsové výrobky. Najhoršie vyšlo kuracie – z 15 epidémií spôsobilo ochorenie v 13 prípadoch a dvakrát vyvolali nákazu mäsové výrobky,“ spresňuje ÚVZ SR s tým, že takmer všetky epidémie s najmenej tromi infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach.

K príznakom kampylobakteriózy patrí bolesť brucha, hnačka, horúčka, bolesti hlavy a svalov, prípadne aj zvracanie. Ochorenie sa prejavuje po 1 až 7 dňoch od konzumácie kontaminovaného jedla. Rizikovým potravinami sú podľa ÚVZ SR surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky, nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody.

Ako na svojej stránke uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, „rod Campylobacter zahŕňa veľa druhov, patogénne pre človeka sú najmä Campylobacter jejuni a Campylobacter coli. Najčastejšou príčinou ochorenia človeka je C. jejuni a v menšej miere C. coli.“

Kampylobaktera likvidujú teploty nad 60 stupňov Celzia a teploty pod bodom mrazu, je citlivý aj na sucho, chlórovanie a pasterizáciu. V prírode sú kampylobaktery veľmi rozšírené, ich rezervoárom je tráviaci trakt domácich i voľne žijúcich zvierat. Opakovane bol izolovaný z rôznych druhov surovín a potravín, najčastejšie z hydiny a zo surového hydinového mäsa, menej z bravčového mäsa, surového mlieka, nedostatočne tepelne opracovaných alebo sekundárne kontaminovaných výrobkov z mäsa a neupravenej pitnej vody. Predpokladá sa, že najčastejšie človek ochorie následkom konzumácie kontaminovanej potraviny alebo vody, po kontakte s infikovanými domácimi zvieratami (psy, mačky), alebo prenosom z človeka na človeka,“ dopĺňa ŠVPS SR.

Experti varujú, že nakazený môže byť rizikový pre svoje okolie dva a viac týždňov, pretože Campylobacter jejuni sa vylučuje stolicou nielen počas ochorenia človeka, ale ešte niekoľko dní po odznení príznakov.

Fotogaléria


Tagy:
hnačka kuracie mäso kampylobakterióza alimentárna nákaza

2019-07-30 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: ÚVZ SR, ŠVPS SR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia