Koniec starého, zaužívaného pravidla v lete: Ak sa len ním budete riadiť, môže sa to skončiť zle!

Zdroj: gettyimages.com
2019-08-18 15:30:00

Zabudnite na to, čo ste počuli v minulosti! Dermatológovia prichádzajú s ďalšou radou, ako sa ešte účinnejšie chrániť pred slnečným žiarením. Tá vám môže doslova zachrániť život.

Používate opaľovací krém aj v okolí očí? Odpoveď by vám mohla zachrániť život. A taktiež záleží aj od toho, kedy krém používate. Málokto vie o rakovine očných viečok, o ktorej informuje skincancer.org, ktorá vzniká práve nedôslednou starostlivosťou o očné okolie v letných mesiacoch. 

Čítajte tiež: Štyri príznaky tichého infarktu: Ak pociťujete tieto znaky, je ZLE!

Povinnou výbavou plážovej tašky je okrem iného aj opaľovaní krém s vyšším ochranným faktorom. Ide o prostriedok, ktorý nás spoľahlivo ochráni pred škodlivým slnečným žiarením. Preto by sme bez neho hlavne v letných mesiacoch nemali chodiť von. V súčasnosti je slnko agresívnejšie a nebezpečnejšie než inokedy. Ak nie je naša pokožka dostatočne chránená, môže sa ľahko spáliť a tým sa zvýši riziko vzniku rakoviny kože. Tá sa môže skončiť fatálne! Opaľovací krém by mal tomu zabrániť. Taktiež sú dôležité aj slnečné okuliare, ktoré chránia naše oči pred slnkom. Cez deň v hodinách od 11:00-15:00 sú tieto dve veci priam nevyhnutné!

Sú nedostatočne informovaní

Nedávny výskum však zistil, že menej lekárov hovorí s pacientmi o ochrane proti slnku. Vedci z Wake Forest School of Medicine nedávno analyzovali počas 21 rokov návštevy pacientov u svojich lekárov. Ukázalo sa, že diskusie lekárov so svojim pacientmi o použití opaľovacieho krému a celkovo zdraví a slnečnom žiarení tvorilo len 1 percento všetkých stretnutí. Niet sa čomu čudovať, že pacienti majú nedostatočné informácie, pritom si myslia opak! Ich každodenné návyky, súvisiace s ochranou proti slnku, nemusia byť stopercentne účinné a môžu tak nevedomky ohrozovať svoje zdravie.

Nebezpečné slnko ráno i večer

Už odjakživa sa hovorí ako je slnečné žiarenie nebezpečné v hodinách od 11:00-15:00. Vtedy by sme mali používať opaľovací krém s vyšším ochranným faktorom, slnečné okuliare a klobúk. Na druhej strane, najlepšie je zdržovať sa v takom čase v tieni. Mnohí lekári to odporúčajú - nechať si opaľovanie radšej na neskoršie poobedie, kedy slnko nie je také nebezpečné, alebo popr. ísť von ráno. Tak je istota, že sa nespálite.

Nedávna štúdia s tým však nesúhlasí úplne! Je pravda, že UV žiarenie je škodlivé pre našu pokožku okolo poludnia, no treba byť obozretní aj ráno a večer. Doteraz sa údajne ochrana pred slnkom v skorých ranných a večerných hodinách príliš podceňovala. Málokto vie, že aj vtedy je slnko nebezpečné. Odborníci zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že dlhodobá expozícia oka UV žiareniu môže spôsobiť rakovinu očného viečka, rovnako ako aj šedý zákal a iné očné ochorenia. Dochádza k tomu skoro ráno približne od 8 do 10 hodiny a v neskorších hodinách od 14 do 16 hodiny. Človeku sa nemusí zdať, že je vtedy slnko silné, no opak pravdou. Preto netreba zabúdať na slnečné okuliare aj v týchto časoch.

Nemali by sme považovať za nebezpečný len čas okolo obeda, čo sa týka vplyvu slnečného žiarenia na oči. Slnečné okuliare i opaľovací krém by sme mali používať stále od rána do večera! 

Fotogaléria


Tagy:
slnko oči očné viečka

2019-08-18 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia