Dermatologička o unikátnom vyšetrení kože na FOTO: Pozrite sa, ako pleť vyzerá, keď starne!

MUDr. Andrea Kozárová, PhD. pri použití kožného sonografu. Foto: Pharex
Zdroj: Pharex
2019-07-26 06:00:00

Dermatologička Andrea Kozárová sa ako jediná odborníčka na Slovensku špecializuje na kožnú sonografiu. Koži sa dokáže pozrieť doslova „pod kožu“. Vďaka unikátnemu vyšetreniu vie zistiť nielen vek a opotrebenie pokožky, ale tiež oveľa efektívnejšie pomáhať pacientom s rakovinou kože.

Leto je pre pokožku najnáročnejším obdobím. Intenzívne slnečné lúče totiž najviac prispievajú k poškodeniu pokožky a prejavom jej starnutia. Vzniká tzv. aktinické poškodenie pokožky slnečnými lúčmi. Podľa slov dermatologičky Andrey Kozárovej naša pleť začína starnúť už po 25. roku života bez ohľadu na to, či sa o ňu staráme alebo nie. Zvýšená starostlivosť však dokáže zmierniť známky starnutia a chrániť pokožku pred škodlivými vplyvmi, ktorými je namáhaná.

Čítajte viac: VIDEO Lekárky opísali najväčšie riziká estetických zákrokov: Hrôzy, o ktorých sa veľa nehovorí

K najmodernejším vyšetreniam stavu pleti patrí ultrasonografické zobrazenie jej hlbších štruktúr pomocou špeciálneho prístroja. „Je to diagnostické vyšetrenie, ktoré zobrazí jednotlivé štruktúry kože, môžeme sledovať efekt liečby a k pacientovi mať individuálny prístup,“ opisuje výhody kožnej sonografie doktorka Kozárová a dopĺňa, že diagnostická metóda je pre pacienta veľmi výhodná, pretože je bezpečná, bezbolestná a neinvazívna, takže môže byť vykonávaná aj u tehotných žien a vyšetrenie možno niekoľkokrát zopakovať. Zobrazuje epidermu, dermu a v derme tiež štruktúru kolagénových vlákien a rozsah aktinického poškodenia.

Urýchľuje predoperačné vyšetrenia

Využitie má aj v prevencii rakoviny kože. „V bežnej praxi sme my, dermatológovia, limitovaní, máme síce dermatoskop na vyšetrenie lézií, ich zväčšenie, ale keď si chceme pozrieť jednotlivé štruktúry kože, jediná možnosť je urobiť histologické vyšetrenie, čiže treba odobrať vzorku kože – je to invazívne, bolestivé a ostávajú po tom jazvy,“ spresňuje odborníčka s tým, že ultrasonografia pomáha pri rôznych ochoreniach týkajúcich sa kože. Kým v zahraničí sa metóda používa bežne, na Slovensku o nej ešte väčšina ľudí nepočula. Diagnostika ultrasonografom, ktorý hodnotí hrúbku a aktinické poškodenie kože, bola prvýkrát použitá v roku 1997 dánskym dermatológom Flemmingom K. Christensenom.

 „Využíva sa hlavne pri predoperačných vyšetreniach melanómov, na zhodnotenie aktinického poškodenia kože, okrem toho je ultrasonografia vhodná na monitorovania liečby chronických zápalových ochorení, ako je psoriáza, atopický ekzém, ale aj pri aknóznej pleti a rôznych neurodermatitídach,“ dodáva. Pacientom s kožnými tumormi umožňuje urýchliť liečbu, pretože meria hrúbku malígnych nádorov a v niektorých prípadoch môže nahrádzať predoperačné histologické vyšetrenie.

Čo pleti pomáha?

Vzhľadom na rastúce riziko rakoviny kože dermatologička odporúča počas letných mesiacov obmedziť pobyt na prudkom slnku. Na elimináciu aktinického poškodenia kože radí používať prípravky, ktoré prenikajú až do dermy a opravujú poškodené štruktúry pleti. Dôležité je aj ich zloženie. Z prospešných látok vyzdvihuje napríklad kyselinu ursolovú, oleantovú, skvalén, výťažky z čílskeho hrozna či sladkého drievka, prípadne kyselinu hyalurónovú. Tieto látky majú schopnosť regenerovať pleťové bunky, podporujú ich tvorbu a spomaľujú proces starnutia pokožky.

Dráva pleť takisto potrebuje dostatočný prísun vitamínov A, C a E. Vitamín A reguluje diferenciáciu a delenie buniek, produkciu mazu a prispieva k prirodzenej ochrane kože. Znižuje odbúranie kolagénu a stimuluje tvorbu nových vlákien spojivového tkaniva z kolagénu v hlbokých vrstvách kože. Má veľký význam v starostlivosti o pleť u ľudí v strednom a staršom veku, pretože podporuje obnovu pokožky a pomáha udržiavať pleť jemnú, pružnú. Zároveň spomaľuje jej starnutie.

Vitamín C zvyšuje produkciu kolagénu a elastínu v koži, čím pomáha udržiavať jej mladistvý vzhľad. Je to účinný antioxidant, ktorý pokožku chráni pred voľnými radikálmi a pomáha predchádzať prejavom hyperpigmentácie. Vitamín E zaručuje efektívny boj proti pôsobeniu voľných radikálov, ale aj redukciu nežiaducich prejavov rôznych typov dermatitíd. Podporuje regeneračný proces, a súčasne chráni kožu pred poškodením UV-žiarením. Do komplexnej starostlivosti o pleť však doktorka Kozárová odporúča zaradiť aj denné krémy či make-upy s SPF faktorom. Prípravky s vyšším ochranným faktorom (30 a viac) by dnes už mali byť samozrejmou súčasťou kozmetiky.

 

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
dermatologička Andrea Kozárová aktinické poškodenie kože starnutie pokožky kožná sonografia ultrasonograf kože

2019-07-26 06:00:00  |  Foto: Pharex, Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: Tlačová správa Pharex

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia