Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Magické číslo vo fitness, ktoré mnohí kritizujú: Pomáha tam, kde by ste to najmenej čakali!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci to už dávno vedia. Aby sme sa udržali vo fit forme, nemusíme zdvíhať ťažké činky v posilňovni. Tajomstvo utuženého zdravia tkvie v obyčajnej chôdzi. Ku kondičke sa tak dostanete doslova krok po kroku. A nielen k nej!

Zatiaľ čo vy úpenlivo sledujete krokomer, kedy sa tam objaví to čarovné číslo 10 000, ani len netušíte, že svoje telo chránite pred nebezpečným ochorením! Hoci sa toto číslo udomácnilo hlavne vo fitness, pričom mnohí ho spychybnili, vyzerá to tak, že pomáha inde. 

Podľa štúdie stačí spraviť 8 900 krokov denne, aby ste mohli ochrániť mozog pred poklesom a stratou mozgového tkaniva, ku ktorému dochádza v dôsledku Alzheimerovej choroby. Výskum bol publikovaný v časopise JAMA Neurology.

Čítajte tiež: Stačí jedna dovolenka a začnú sa diať veci: Takto morská voda postupne zmení vaše telo!

Priaznivý vplyv na mozog

Výskumníci sledovali pohyb starších ľudí a merali hladiny bielkovín spojených s Alzheimerovou chorobou, aby zistili spojenie. Spolu s pohybom by sa však mali dodržiavať aj iné zásady v oblasti zdravia, preto si vedci všímali aj zníženie cholesterolu, odvykanie od fajčenia a taktiež chudnutie. Odjakživa je zlepšenie prietoku v krvi spojené s ochranou mozgu. U ľudí s demenciou sa zistilo, že majú prietok do mozgu znížený. Hladina kyslíka je tým pádom znížená.

Výskumníci z Centra pre výskum a liečbu Alzheimerovej choroby vykonali štúdiu na 182 pacientoch v Massachusetts General Hospital v Bostone. Títo pacienti mali priemerný vek 73 rokov a vedci merali, koľko krokov spravili každý deň pomocou krokomerov. Sledovali tiež množstvo proteínu nazývaného b-amyloid v ich mozgoch a zloženie vitálnej šedej hmoty. Odhalili, že tí, ktorí kráčali ďalej, mali pomalšie znižovanie kapacity mozgu.

 „Priaznivé účinky boli pozorované aj na miernych úrovniach fyzickej aktivity, ale boli najvýraznejšie pri približne 8 900 krokoch, čo je len o niečo menej ako 10 000 krokov, ktoré sa mnohí snažia dosiahnuť denne,“ povedala Dr. Reisa Sperlingová. 

Magické číslo vo fitness,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pohyb na spomalenie kognitívneho procesu

Sperlingová a jej tím na základe svojho výskumu uviedli, že tento cieľ 9 000 krokov za deň by mohol odvrátiť nástup Alzheimerovej choroby u starších ľudí! Taktiež zistili, že cvičenie malo aj naďalej priaznivý účinok, aj keď boli výsledky prispôsobené tak, aby zohľadňovali stav srdca a zdravie ľudí. Pridalo sa k tomu aj nižšie riziko srdcových problémov, ktoré sa nezávisle spája s pomalším poklesom kognitívnych funkcií a stratou objemu šedej hmoty.

Jasmeer Chhatwal z Neurologického oddelenia MGH a zodpovedajúci autor štúdie povedal: „Jedným z najvýraznejších zistení z našej štúdie bolo, že väčšia fyzická aktivita nielenže mala pozitívny vplyv na spomalenie kognitívneho poklesu, ale aj na spomalenie rýchlosť úbytku mozgového tkaniva v priebehu času u normálnych ľudí, ktorí mali vysoké hladiny amyloidného plaku v mozgu.!

Viac o téme: PohybZdravieCvičenieKrokyAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9