Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď rozkoš vystriedajú vážne obavy: Baktéria z orálneho sexu, o ktorej by ste mali vedieť

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Orálny styk je jednou z najbežnejšie praktizovaných foriem sexuálneho uspokojenia. Hoci pri ňom nehrozí otehotnenie, v niektorých prípadoch môže byť rovnako rizikový ako klasická súlož. Stačí, aby bol partner nakazený baktériami druhu Chlamydia trachomatis.

 

Chlamýdie patria k najrozšírenejším sexuálne prenosným ochoreniam. Až doteraz sa verilo, že k prenosu infekcie dochádza najmä prostredníctvom nechráneného pohlavného alebo análneho styku. Vedci však zistili, že baktérie môžu do tela preniknúť aj počas orálneho sexu. Z úst ďalej putujú do gastrointestinálneho traktu, odkiaľ dokážu migrovať aj do iných častí tela. Dokonca môžu infikovať konečník bez toho, aby nakazený vykonával análny styk, informuje portál Daily Mail.

Čítajte viac: Málo známe ochorenie, ktoré kruto poznačí váš sexuálny život: Mnohí o ňom ani netušia!

Výskumníci z americkej Indiana University zaradili do svojej štúdie takmer 200 heterosexuálnych mužov, z ktorých dvaja mali chlamýdie v konečníku bez toho, aby praktizovali análny styk. Priznali však orálne praktiky.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

O infekcii často ani netušia

Neliečená infekcia môže viesť k zápalovému ochoreniu ženských pohlavných orgánov, u mužov môže vyvolať zápaly semenníkov a u oboch pohlaví môže ochorenie vyústiť až do neplodnosti. Problémom však je, že viac ako 70 percent žien a polovica nakazených mužov nemá žiadne príznaky ochorenia. K typickým prejavom infekcie patria hustý biely výtok z vagíny alebo penisu a pocit pálenia pri močení či bolesti pri styku.

Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú, že aj orálny styk môže byť rizikovým faktorom prenosu infekcie. Z prechádzajúcich výskumov dokonca vyplýva, že chlamýdie dokážu „spať“ v mikrobióme desiatky rokov po tom, ako sa nimi organizmus infikuje. Nie je tiež vylúčené, že chlamýdiami rodu Chlamydia trachomatis sa možno nakaziť aj inak ako sexuálnym stykom. Baktérie totiž dokážu prežiť približne 30 minút vo vlhkom a teplom prostredí, akým je napríklad kúpalisko. Sú však citlivé na dezinfekčné prípravky.

Okrem genitálnej infekcie existuje aj pľúcna bakteriálna forma, pri ktorej chlamýdie napádajú horné a dolné dýchacie cesty. Pľúcne chlamýdie sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, liečia sa antibiotikami a spravidla trvajú dlhšie než bežné prechladnutie alebo viróza.

 

Viac o téme: Orálny sexChlamýdie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9