Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec mýtu, ktorý koluje medzi ženami: Prekvapivý účinok bežnej aktivity na menštruáciu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Menštruačná bolesť postihuje množstvo žien, ktoré sú kvôli nej obmedzené vo vykonávaní svojich každodenných činností. Žena sa celkovo cíti nepríjemne a bolí ju oblasť v podbrušku. Podľa vedcov, je tu však jedna aktivita, ktorá dokáže zmierniť bolesť v období menštruácie!

Tie ženy, ktoré zažili bolesti počas tohto obdobia vedia, aké to je. Počas menštruácie je pre nich bodom číslo jeden nájsť spôsoby, ako odstrániť bolesti alebo aspoň ich zmierniť. Podľa novej štúdie, zverejnenej v časopise Contemporary Clinical Trials to vyzerá tak, že existuje niečo, čo by im mohlo pomôcť!

Čítajte tiež: Choroba, ktorú mnohí zatajujú: Predíďte hanbe vďaka týmto pravidlám!

Účinok aeróbneho cvičenia

Bolesťou pri menštruácii podľa jednej štúdie z roku 2012 trpí približne 59% žien. Niektoré z nich zažívajú také bolesti, že sú doslova pripútané na svoju posteľ a prežijú dni medzi štyrmi stenami doma. Nová štúdia však prichádza so zaujímavými výsledkami, ktoré hovoria o vplyve cvičenia na bežiacom páse na menštruáciu. 

Vedci na čele s hlavnou autorkou štúdie Priya Kannanovou hodnotili účinok aeróbneho cvičenia na bežeckom páse na bolesti a príznaky primárnej dysmenorey, inak povedané menštruácie, u 70 žien vo veku od 18 do 43 rokov. Účastníčky štúdie boli rozdelené do dvoch skupín. Jedna skupina cvičila aeróbne pod dohľadom počas 4 týždňov a pokračovala v behu bez dozoru počas ďalšieho polroka. Počas prvých 4 týždňov bola frekvencia ich cvičenia trikrát týždenne, počnúc prvým dňom po skončení menštruácie. Kontrolná skupina zatiaľ pokračovala v obvyklej činnosti. 

Koniec mýtu, ktorý koluje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci zistili, že cvičenie má výrazný vplyv na menštruačnú bolesť. Potvrdili to účastníčky štúdie, ktoré zaznamenali po 4 týždňoch cvičenia o 6% menej bolesti a po ďalších 6 mesiacoch cvičenia pociťovali o 22% menej bolesti. Aby toho nebolo málo, po 7 mesiacoch sledovania ženy pociťovali lepšiu kvalitu života. 

Nevyhýbajte sa cvičeniu!

Ide o prekvapivé zistenia vzhľadom na to, že mnohé ženy obmedzujú alebo sa priamo vyhýbajú cvičeniu práve kvôli bolestivej menštruácii. Pre väčšinu z nich je pohyb to posledné na čo myslia, keď majú bolesti. 

Ako dodala spoluautorka štúdie Leica Claydon-Mueller, štúdia prináša jednoznačné výsledky, ako dokáže cvičenie výrazne znížiť bolesť u ľudí, ktorí experiment podstúpili: „Zistenia tohto výskumu jednoznačne posilňujú dôkazy, ktoré podporujú používanie aeróbneho cvičenia na zvládnutie bolesti, zlepšenie kvality života a tým aj každodenného fungovania.

Viac o téme: ZdravieCvičenieMenštruáciaBehBolesti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9