Najväčšia CHYBA v pitnom režime, akú môžete urobiť: Stačí aj málo a riskujete chorobu!
Zdroj: gettyimages.com
Sladké chladené nápoje osviežia, ale rozhodne by ste ich nemali piť často. Nie sú len synonymom priberania na váhe. Podľa najnovšej štúdie môžu mať významný podiel na vzniku jedného z najzákernejších ochorení.
Stačí, aby ste denne vypili pohár ovocného džúsu alebo sladenej limonády a riziko vzniku rakoviny sa u vás zvýši takmer o pätinu. Tvrdia to vedci na základe novej štúdie zverejnenej v magazíne BMJ, ktorú vykonali na vzorke viac než 100-tisíc Francúzov, uvádza CNN.
Čítajte viac: Krutý účinok sladených nápojov: Ich pitím si koledujete o splnenie zlého sna!
Výskumníci už dávnejšie zistili, že obľuba sladených nápojov môže byť spojená s predčasným úmrtím. Aj každodenné pitie decilitra džúsu alebo šumivej limonády zvyšuje riziko vzniku onkologického ohorenia o 18 percent a o 22 percent pravdepodobnosť vzniku karcinómu prsníka. Odborníkov však počas výskumu prekvapilo, že rakovinou častejšie trpeli aj tí ľudia, ktorí pili len čistú ovocnú šťavu bez pridaného cukru.
Hoci štúdia nepreukázala jednoznačnú súvislosť medzi sladenými nápojmi a rakovinou, odborníci spotrebiteľom odporúčajú, aby obmedzili ich spotrebu. Vedci sa tiež zhodujú, že na zníženie výskytu ochorenia je potrebné eliminovať viaceré ohrozujúce faktory vrátane celkovej spotreby cukru.
Experti totiž vidia príčinu zvýšeného zdravotného rizika v sacharidoch, ktoré sladké nápoje obsahujú. Pravidelná konzumácia týchto nápojov je tiež spájaná s obezitou, ktorá patrí k hlavným rizikovým faktorom vzniku rakoviny. Ďalšou teoretickou príčinou poškodenia zdravia by podľa odborníkov mohli byť prídavné látky ako 4-metylimidazol, ktorý vzniká pri karamelizácii a kole dodáva príznačné tmavé zafarbenie. Niektorí experti ho totiž označujú za potenciálne karcinogénnu zložku.
Fotogaléria
rakovina džús kola sladký nápoj