CHYBA, ktorá v tele môže napáchať nezvratné škody: Toto s umelým sladidlom nikdy nerobte!

09.07.2019

Umelé sladidlá nevyhľadávajú len diabetici. Niektorí spotrebitelia ich pred klasickým cukrom uprednostňujú cielene, pretože sú niekoľkonásobne sladšie a majú oveľa nižšiu kalorickú hodnotu. V prípade sukralózy však môže ísť o zbytočné riziko.

Sukralóza je bežne používané potravinárske sladidlo, ktoré sa v zložení výrobku môže ukrývať aj pod označením E955. Vďaka svojej tepelnej stabilite sa používa do pečenia alebo výrobkov s predĺženou trvanlivosťou.

Čítajte viac: Netušené riziko ukryté v umelých sladidlách: Zákerný vedľajší účinok žuvačiek na trávenie!

Podľa spotrebiteľského magazínu dTest.cz môžu byť práve tepelné vlastnosti sukralózy rizikové. Pri jej zahriatí na 120 stupňov Celzia a viac by totiž mohlo dochádzať k tvorbe karcinogénnych zlúčenín.

Čítajte viac: Toxický vplyv diétnej koly: Zmena v črevnej mikroflóre, kvôli ktorej si ju už nekúpite!

Hoci Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA škodlivosť sukralózy doposiaľ oficiálne nepotvrdil, odborníci odporúčajú vyhýbať sa potravinám, ktoré ju obsahujú a prešli tepelnou úpravou. Odporúčanie platí aj pre tie potraviny, ktoré boli zhotovené v domácich podmienkach.

Fotogaléria


Tagy:
teplota rakovina umelé sladidlo sukralóza tepelná úprava

09.07.2019  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Diskusia