Odvrátená tvár dôležitej minerálnej látky: Spúšťa v pokožke nezvratné zmeny!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-02 18:00:00

Je nevyhnutnou minerálnou látkou, ktorú potrebuje ľudský organizmus na správne fungovanie. Preto by málokto čakal, že by mohlo mať železo temnú stránku! Vedci odhalili, že má negatívny vplyv na pokožku.

Jedna globálna štúdia skúmala úlohu železa v rôznych zdravotných podmienkach a prišla na šokujúce zistenie. Podľa nej nadbytok železa môže viesť k vyššiemu riziku bakteriálnych kožných infekcií! Zistenia sa objavili v časopise PLOS Medicine.

Čítajte tiež: Ovocie, ktoré vás zachráni pred plešatosťou: Tieto druhy sa postarajú o hustú a dlhú hrivu!

Na čo je dobré železo? 

Železo je pritom základným minerálom. Všetky bunky v ľudskom tele obsahujú určité železo, ale okolo 70% sa vyskytuje v červených krvinkách. Tento minerál hrá kľúčovú úlohu pri produkcii hemoglobínu, komplexného proteínu, ktorý prenáša kyslík z pľúc do zvyšku tela. 

Taktiež pomáha eliminovať únavu, podporuje imunitný systém, zlepšuje svalovú silu a zabraňuje anémii. Anémia je stav, v ktorom človek nemá dostatok zdravých krvných buniek na zásobovanie tela dostatočným množstvom kyslíka. Príznaky anémie zahŕňajú únavu, slabosť, dýchavičnosť a závraty. Existujú rôzne formy anémie a jej závažnosť sa môže pohybovať od miernej až po závažnú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) anémia postihuje približne 1,62 miliardy ľudí na celom svete.

Ľudia s miernou anémiou z nedostatku železa zvyčajne nezažívajú komplikácie, ale ak nedostanú liečbu, môže to viesť k srdcovým problémom, ochoreniu pečene, cukrovke, problémom počas tehotenstva alebo oneskorenému rastu a vývoju u detí.

Výskum vplyvu hladín železa na zdravie

Výskumníci zrealizovali štúdiu na odhalenie vplyvu nízkych aj vysokých hladín železa. Analyzovali úlohu železa v rôznych zdravotných podmienkach pomocou genetických a klinických údajov u približne 500 000 ľudí vo Veľkej Británii. 

"Použili sme štatistickú metódu s názvom Mendelova randomizácia, ktorá využíva genetické údaje, aby sme mohli lepšie odhadnúť kauzálny účinok železa na 900 chorôb a zdravotných stavov," hovorí Dr. Beben Benyamin v Adelaide z University of South Australia (UniSA) v Adelaide a pokračuje: „Vďaka tomu sme našli spojenie medzi nadbytkom železa a zníženým rizikom vysokého cholesterolu."

Pozitívne účinky železa sú dobre zdokumentované. Jedna nedávna štúdia - vedená UniSA v spolupráci s Imperial College London vo Veľkej Británii a University of Ioannina v Grécku - zistila, že vysoké hladiny železa chránia pred chudokrvnosťou a bránia vysokému cholesterolu.

"To by mohlo byť významné vzhľadom na to, že zvýšený cholesterol je hlavným faktorom kardiovaskulárnych ochorení a cievnych mozgových príhod, čo spôsobuje okolo 2,6 milióna úmrtí každý rok podľa Svetovej zdravotníckej organizácie," hovorí Dr. Benyamin.

Negatívny vplyv prebytku železa

Málo štúdií však skúmalo negatívne účinky prebytku železa, ktoré môžu spôsobiť ochorenie pečene, srdcové problémy a niekedy aj cukrovku. Prekvapivé je, že vysoké hladiny železa môžu tiež viesť k vyššiemu riziku bakteriálnych kožných infekcií, ako je celulitída (bakteriálna infekcia, ktorá ovplyvňuje vnútorné vrstvy kože) a abscesy!

Predchádzajúce výskumy ukázali, že železo je dôležitou živinou pre prežitie a rast baktérií, ale táto globálna štúdia ako prvá použila rozsiahle údaje o populácii na ďalšie skúmanie súvislosti medzi vysokými hladinami železa a bakteriálnymi kožnými infekciami.

Vedúci autor Dipender Gill z Imperial College London dodáva, že táto globálna štúdia dokázala „rýchlo a efektívne určiť vplyv geneticky zvýšeného stavu železa na stovky klinicky relevantných výsledkov pomocou údajov, ktoré už boli zachytené“.

Štúdia potvrdila schopnosť železa chrániť pred anémiou a ukázala, že tento minerál môže tiež znížiť riziko vysokého cholesterolu. Ukázalo sa však, že vysoké hladiny železa môžu spôsobiť kožné infekcie.

Predchádzajúce štúdie manipulovali so stavom železa u ľudí s anémiou, ale doteraz sa žiadna z týchto štúdií nezameriavala na hladiny železa na zvládnutie kožných infekcií alebo na reguláciu cholesterolu.

Výskumní pracovníci sa domnievajú, že potrebujú skúšobné údaje pred pokusom o manipuláciu so železom za týchto podmienok.

"V tejto štúdii sme poskytli dôkazy založené na populácii, že železo je spojené s určitými chorobami. Ďalším krokom je skúmať, či priama manipulácia s hladinami železa zlepšuje klinické štúdie o zdravotných výsledkoch."

Fotogaléria


Tagy:
koža baktérie zdravie pokožka infekcia železo minerály minerálna látka

2019-07-02 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia