Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štítna žľaza ovplyvňuje aj ovuláciu: Príznaky, ktoré poukazujú na hypotyreózu

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Problémy s otehotnením môžu byť spôsobené aj nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy. Podľa odborníka majú endokrinologický problém štyri percentá mladých žien a takmer pätina žien vo vyššom veku.

„Tvorba protilátok proti štítnej žľaze bola zaznamenaná u štyroch percent mladých žien, v staršej populácii sa vyskytuje dokonca v 15 až 20 percentách,“ upozorňuje endokrinológ Peter Vaňuga, primár Endokrinologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu.

Čítajte viac: Porucha, ktorou trpí KAŽDÝ PIATY človek: Poznáte príznaky chorej štítnej žľazy?

Nedostatočnú činnosť štítnej žľazy, hypotyreózu, signalizuje nadmerná únava, sklony k priberaniu či zimomravosti, zvýšené vypadávanie vlasov alebo lámavosť nechtov. Ignorovanie problémov so štítnou žľazou sa u žien môže prejaviť predlžovaním až výpadkom menštruačného cyklu. Štítna žľaza ovplyvňuje aj ovuláciu, zanedbaná starostlivosť preto často zapríčiňuje problémy s otehotnením.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Môže byť príčinou potratu

„Aj pri zachovalom pravidelnom menštruačnom cykle nemusí dochádzať k ovulácii, teda vypusteniu vajíčka z vaječníka v správny čas alebo vôbec. Okrem toho hormóny štítnej žľazy zohrávajú dôležitú úlohu aj pre vývoj plodu najmä v prvej tretine tehotenstva, kedy je budúci potomok úplne závislý na prísune živín a energie od matky,“ vysvetľuje Vaňuga.

„Nepoznaná hypotyreóza môže spôsobiť zhoršenie vývoja plodu až potrat. Gynekológ o tejto skutočnosti vie, preto skríningové vyšetrenie zamerané na nedostatočnú činnosť štítnej žľazy je zahrnuté nielen u tehotných, ale aj u žien s problémom otehotnieť,“ doplnil odborník.

V prípade počiatočného štádia hypotyreózy môžu pacientke pomôcť podľa Vaňugu okrem štandardnej liečby aj vhodne zvolené doplnky výživy. 

Viac o téme: Štítna žľazaHypotyreóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9