Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odvrátená strana dovolenky, ktorej sa mnohí boja: Hrôza, ktorá stretne takmer každého!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stres z cesty, iné prostredie, horšie hygienické podmienky, na ktoré nie sme zvyknutí... Aj to so sebou prináša vytúžený oddych v podobe dovolenky, ktorý však môže skončiť fatálne! Kde je to domáce prostredie, kde si môžete kedykoľvek odskočiť na WC? A tak zvykneme v cudzom prostredí návštevu toalety stále odkladať..

"Dovolenková zápcha" sa týka väčšiny z nás. Hanba pred okolím či nechuť vykonať potrebu na cudzej toalete na pumpe počas dlhej cesty z výletu nás núti vykonať nie práve najzdravšie riešenie - jednoducho stolicu zadržiavať. Zatiaľ, čo naše zdravie je v ohrození, my len s nafúknutým bruchom čakáme na ďalšiu príležitosť, kedy sa budeme môcť vyprázdniť. Ide o problém, ktorí majú množstvo ľudí, no nejovoria o tom, ako povedal Dr. David Poppers, MD, PhD, gastroenterológ a klinický docent medicíny na NYU Langone Health, pre menshealth.com.

Čítajte tiež: Ktorý sladký prehrešok je zdravší? Pravda o bielej a hnedej čokoláde, ktorá vás prekvapí!

Chronická zápcha sa týka stále väčšieho počtu ľudí. Je za tým stres, zlá strava, málo pohybu a pracovné nasadenie. Problém s toaletou býva hlavne v období dovoleniek, kedy sa presúvame na cudzie miesto, kde už nie je také pohodlie. Ak s tým máte aj vy problém, môžete byť radi, že nepatríte medzi tých, ktorí nezvládajú chodiť na toaletu ani v škole či v práci. Predstava, že by ich niekto počul alebo cítil zápach, je pre nich hrôzostrašná. Preto sa nedokážu poriadne vyprázdniť.

Kedy ste ohrození?

Užívate si oddych pri mori, no uvedomili ste si, že ste už 4 dni neboli na veľkej potrebe? Keď ste už plní odhodlania išli na toaletu, sprevádza vás nadúvanie, plynatosť a nepríjemné kŕče? Už je zle! Vtedy sa vám už v črevách hromadia zvyšky jedla, ktoré organizmus nijak nevyužil. Odpadové látky, ktoré nie sú vylučované stolicou, sa môžu cez krvný obeh dostať k životne dôležitým orgánom a poškodiť ich. Navyše, tieto látky sa dostávajú aj cez kožu, čoho výsledkom sú nepekné vyrážky a ekzémy.

Viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že ak sa vám nechce ísť na toaletu, aj tak by ste si mali sadnúť na záchod každé ráno a skúšať. Netlačte však za každú cenu! Črevá si i nakoniec skôr či neskôr dajú povedať. Ak máte nutkanie, volanie prírody nezadržujte!

Zadržiavanie stolice sa niekedy môže skončiť fatálne! Jeden prípad sa stal nedávno šestnásťročnej Emily, ktorá trpela fóbiou z toalety. Dva mesiace nešla na veľkú potrebu, čo jej spôsobilo masívne roztiahnutie hrubého čreva, ktoré tlačilo na jej hrudnú dutinu. Niektoré orgány sa jej posunuli a Emily zomrela na infarkt. Najdôležitejšie je problém ihneď riešiť! Inak sa zápcha skončí horšie, ako by ste si mohli myslieť. Nepravidelná stolica v lepšom prípade spôsobuje bolesti hlavy, zlú náladu, bolesti brucha a kŕče.

Odvrátená strana dovolenky, ktorej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na zápchu počas dovolenky?

  • Minimálne dva týždne pred dovolenkou, ale i počas sa stravujte zdravo, t.j. zelenina, ovocie a potraviny bohaté na vlákninu ako celozrnné pečivo a strukoviny. Môžete si dopriať aj probiotiká.
  • Nezabúdajte na pitný režim. Ráno po zobudení si dajte na prázdny žalúdok pohár vlažnej vody.
  • Ak cestujete dlhšiu dobu, skúste prírodné preháňadlo, ktoré zabezpečí ľahší odchod stolice. Takéto účinky majú napr. figy, slivky, hroznové víno, melóny, jablká.
  • Počas dovolenky relaxujte, no tiež sa veľa hýbte! Chôdza a plávanie podporí črevá k tomu, aby spolupracovali.
  • Vyhýbajte sa konzumácii alkoholu, kofeínových výrobkov a bielemu pečivu.

Čo by ste mali mať pri sebe na cestách?

  • Vlhčené vreckovky.
  • Vreckovky, resp. papierové podložky, ktorými si obložíte záchodovú misu.
  • Osviežovač vzduchu (Ak sa na cudzej toalete budete cítiť lepšie s vôňou v miestnosti).
  • Dezinfekčný prípravok.

Dôležité je zamyslieť sa, či váš problém so zadržovaním stolice nesúvisí s psychikou. Ak sa netýka len dovolenky a trvá už niekoľko týždňov, zrejme je dôvodom nejaký psychický blok. V tomto prípade vám pomôže už len odborná pomoc. Nehanbite sa, ide predsa o prirodzenú vec, ktorú robí každý z nás!

Viac o téme: DovolenkaLetoZdravieZápcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9