Drobný problém s vážnymi následkami: Čo sa stane, ak si nevytiahnete triesku?

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-29 15:30:00

Trieska zapichnutá v pokožke nie je nič príjemné. Stačí si výjsť v lete do lesa a drobná trieska sa zabodne do ruky alebo nohy. Čo s ňou? V detstve nám ju rodičia ihneď vyťahovali z pokožky pomocou ihly. Dnes sa prikláňame skôr k tomu, že sa po čase rozpustí v tele, takže nejde o nič vážne. Je to skutočne tak?

Stačí prechádzka len tak naboso po vonku, alebo sa dotknúť dreveného zábradlia či oprieť sa o stenu drevenice a do pokožky sa vám dostane drobná trieska, ktorú si spočiatku ani len nevšimnete. Zvyčajne ju zbadáte až doma. Čo spravíte? Zatiaľ čo niektorí hneď siahnu po ihle, iní len nad tým mávnu rukou, keďže o nič nejde. Riskujete však veľa, ak to necháte len tak, ako sa uvádza na livesciencie.com.

Čítajte tiež: Bežná príprava zeleného čaju, ktorou prichádzate o veľa: Iba takto z neho vyťažíte maximum!

Nenechajte ju len tak

Podľa odborníčky by sme triesku nemali nechať len tak. Treba ihneď konať, inak si koledujete o vážny problém v podobe nakazeniu sa infekciou. 

„Pokožka zohráva úlohu fyzickej bariéry, ktorá telo chráni pred infekciou. Ak ju trieska poruší, umožňuje baktériám na povrchu, aby prenikli dovnútra,“ vysvetľuje certifikovaná zdravotná sestra Ashly Jonesová.

Triesku sa neoplatí nechať napospas osudu! Baktérie sa totiž môžu nachádzať na samotnej trieske. Po jej zapichnutí do pokožky je možné, že sa rýchlejšie dostanú do krvného obehu. Takto dochádza najčastejšie k nakazeniu tetanom! Obzvlášť závažné je, ak sa ochorenie dostane do tela človeka, ktorý sa počas ochoreniu nezaočkoval. V tom prípade hrozí poškodenie nervovej sústavy. Preto zdravotná sestra neodporúča nechávať triesku v pokožke. 

Ako ju vybrať?

Pri vyťahovaní triesky z pokožky by ste mali byť opatrní. Osvedčeným postupom pre vbratie triesky je použitie obyčajnej ihly. Ide o skvelý spôsob vtedy, ak je trieska veľmi zarytá a nevyčnieva z kože, takže je sa nedá vytiahnuť pomocou zovretia medzi nechty či pinzetou. Postihnuté miesta však treba najprv dezinfikovať a rovnako aj samotnú ihlu, aby sa do kože nedostali baktérie. Po vytiahnutí opäť treba miesto dezinfikovať. 

Ak sa vám ju nedarí vytiahnuť, najideálnejšie je zavolať lekársku pomoc. Ako dodáva pediater Jefry Biehler, pri vyberaní triesky doma môže dôjsť k vytečeniu väčšieho objemu krvi, čo je dôvod, riešiť tento prípad s lekárom. 

Hrozí zápal a hnis

Ak by ste sa na vyberanie triesky vykašľali, neurobíte práve najlepšie. Zaseknutá trieska sa totiž nevstrebe do organizmu, ako si tak mnohí myslia! Trieska je v podstate cudzí predmet v organizme, ktorú sa bude telo snažiť samo vypudiť. Po čase môže trieska vyvolať zápalovú reakciu, čoho výsledkom je opuchnuté a sčervenané miesto, kde sa nachádza trieska. Z rany následne môže vytekať hnis. 

Po niekoľkých dňoch či týždňoch zápalu sa na mieste môže vytvoriť trvalý výbežok granulóm obklopujúci predmet, ktorý telo nedokáže vylúčiť. V iných prípadoch by sa telo vedelo zbaviť triesky aj bez vzniku zápalu.

Fotogaléria


Tagy:
drevo ihla pokožka zápal trieska

2019-06-29 15:30:00  |  Foto: gettyimages.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia