Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zlá ústna hygiena vás môže stáť život: Z nezdravých ďasien sa môžete spamätávať veľmi dlho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si dôkladne nečistíme zuby, ohrozujeme tým celý chrup. Hrozia zubné kazy, krvácajúce ďasná, atď. Nejde o žiadne nové zistenie. Avšak, nedôkladná zubná hygiena vedie k oveľa vážnejším zdravotným problémom. Netýka sa to len zubov!

Veľká štúdia ľudí žijúcich vo Veľkej Británii zistila, že tí, ktorí uviedli, že stav ich chrupu nie je práve najlepší a majú boľavé alebo krvácajúce ďasná, mali o 75% vyššie riziko vzniku rakoviny pečene. Už predchádzajúce štúdie zistili, že ďasná a zuby, ktoré sú v zlom zdravotnom stave, sú rizikovým faktorom pre množstvo dlhodobých zdravotných stavov, vrátane mŕtvice, srdcových ochorení, cukrovky a niektorých druhov rakoviny! Vedúcim autorom štúdie je Haydée WT Jordão, ktorá bola zverejnená ako správa v časopise United Europe Gastroenterology Journal.

Čítajte tiež: Odpad z jahôd ako kráľ medzi bylinkami: Listy obnovia pečeňové bunky a odstránia močové kamene!

"Avšak," hovorí Haydée WT Jordão z Centra verejného zdravia na Queen's University Belfast vo Veľkej Británii, "existuje nejednotný dôkaz o asociácii medzi zlým zdravotným stavom ústnej dutiny a špecifickými typmi gastrointestinálnych rakovín,  na čo je náš výskum zameraný. "

Ide o globálny problém

Rakoviny tráviaceho alebo gastrointestinálneho systému sú hlavným celosvetovým problémom verejného zdravia. Autori citujú globálnu štúdiu, ktorá odhaduje, že približne 28% nových prípadov rakoviny a 37% úmrtí na rakovinu bolo spôsobených gastrointestinálnym karcinómom v roku 2018. Počet ľudí s rakovinou zažívacieho ústrojenstva stúpa! Medzi možné príčiny patrí starnutie populácie a zvyšovanie „určitých environmentálnych a behaviorálnych rizikových faktorov“.

Niektoré predchádzajúce štúdie spájali zlé zdravie ústnej dutiny s rakovinou tráviaceho systému. Avšak rozsah, v akom fajčenie, výživa a používanie alkoholu môžu ovplyvniť vzťah, zostáva nejasný.

Zrealizovaný výskum

Najnovšia štúdia sa zamerala na rakovinu tráviaceho systému. Tie zahŕňajú napríklad rakovinu pažeráka, žalúdka, tenkého čreva, hrubého čreva, konečníka, konečníka, pečene, žlčových ciest a pankreasu. Rakoviny zažívacieho orgánu, ktoré výskumníci zahrnuli do svojej štúdie, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v 10. revízii klasifikačných kódov Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-10), verzia 2016 C15 – C26. Vychádzali z údajov projektu U.K. Biobank. Konečný súbor údajov obsahoval informácie o viac ako 490 000 dospelých z Anglicka, Škótska a Walesu, ktorí boli vo veku 40 až 69 rokov a ktorí sa prihlásili v rokoch 2006–2010.

Tím nezahŕňal jednotlivcov, ktorí hlásili nedostatočné podrobnosti o ich ústnom zdraví alebo ktorí mali v minulosti rakovinu, keď sa pripojili k projektu. Celkovo sa analýza týkala údajov o 469 628 ľuďoch, z ktorých sa u 4 069 vyvinula rakovinu zažívacieho traktu v priemere po 6 rokoch. Z jedincov, u ktorých sa vyvinula rakovina zažívacieho ústrojenstva, 13% uviedlo, že má zlý zdravotný stav na začiatku štúdie.

Z ďalších informácií, ktoré účastníci poskytli, vedci zistili, že tí, ktorí uviedli slabé zdravie ústnej dutiny, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať obezitu a bude sa to týkať prevažne žien v mladšom veku a „žijúcich v znevýhodnených sociálno-ekonomických oblastiach“. Bolo tiež menej pravdepodobné, že budú nefajčiarky a že budú jesť viac ako dve denné dávky ovocia a zeleniny.

Výskumníci definovali zlé zdravie ústnej dutiny ako "bolestivé ďasná, krvácajúce ďasná a alebo strácajúce zuby." Sledovali výskyt rakoviny gastrointestinálneho traktu prostredníctvom registrov rakoviny.

Zlá ústna hygiena vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Orálne zdravie a riziko rakoviny pečene

Analýzou sa nezistila žiadna súvislosť medzi orálnym zdravím a celkovým rizikom gastrointestinálneho karcinómu. Keď však skúmali rakovinu špecifických orgánov, zistili väzby medzi zlým zdravotným stavom ústnej dutiny a hepatobiliárnych rakovín, ktoré sa vyskytujú v pečeni, žlčníku alebo žlčových cestách. Najsilnejší z týchto väzieb bol hepatocelulárny karcinóm, najbežnejší z rakovín, ktoré začínajú v pečeni.

Analýza ukázala, že zlé zdravie ústnej dutiny bolo spojené so 75% vyšším rizikom vzniku hepatocelulárneho karcinómu. Podľa American Cancer Society (ACS) je výskyt rakoviny pečene vo Veľkej Británii „od roku 1980 viac ako strojnásobil“. ACS odhaduje, že v USA budú lekári diagnostikovať približne 42 030 ľudí s rakovinou v pečeni, a počas týchto rokov zomrie na tieto choroby takmer 31 780 ľudí.

Dôvod prepojenia je nejasný

Jordão a kolegovia hovoria, že vedci si nie sú istí, prečo zlé zdravie ústnej dutiny môže mať takú silnú väzbu na rakovinu pečene a nie na iné druhy rakoviny tráviaceho systému. Naznačujú, že črevné baktérie môžu poskytnúť jedno vysvetlenie. 

"Pečeň," vysvetľuje Jordão, "prispieva k eliminácii baktérií z ľudského tela."

Keď ochorenie, ako napríklad cirhóza, rakovina a hepatitída, zasiahnu pečeň, poškodia jej funkciu, čo vedie k tomu, že baktérie žijú dlhšie a potenciálne spôsobujú väčšie škody. Tam sa nachádza baktéria s názvom Fusobacterium nucleatum, ktorá obýva ústa, ale vedci ešte nevedia, či má úlohu v rakovine pečene. Preto sú potrebné ďalšie štúdie skúmajúce mikrobióm a rakovinu pečene.

Viac o téme: ZubyRakovina pečeneústne zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9