Bežný zdravotný problém môže predpovedať riziko demencie: Prezradí ho tep srdca!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-21 06:00:00

Keď sa tep srdca vychyľuje zo svojho pravidelné rytmu, lekári hovoria o arytmii. Jej dôsledkom môže byť napríklad srdcové zlyhávanie, cievna mozgová príhoda, ale tiež demencia, zistili kórejskí kardiológovia.

Fibrilácia predsiení je najzávažnejšou, ale aj najrozšírenejšou formou srdcovej arytmie. Jej riziko spočíva najmä v tom, že približne tretina pacientov nepociťuje žiadne varovné príznaky a o svojom ochorení nemusí aj roky vedieť. Choroba podľa štatistík päťnásobne zvyšuje riziko srdcového zlyhávania, 2,4-násobne zvyšuje riziko mŕtvice a dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku akéhokoľvek kardiovaskulárneho ochorenia.

Čítajte viac: Nos prezrádza viac, než si myslíte: PRÍZNAK, ktorý varuje pred ochorením a smrťou

Podľa najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne European Heart Journal môže fibrilácia predsiení u ľudí bez prekonanej mozgovej príhody zvyšovať riziku vzniku demencie. Nepravidelný tep srdca spôsobuje, že srdcové komory a zvyšok tela vrátane mozgových tkanív nie sú krvou plynule zásobené. Dôsledkom môže byť aj vyššia náchylnosť na neurodegeneratívne procesy, uvádza Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Zdrvujúce zistenie o chorobe, ktorá vykráda mozog: Ohlasuje sa už 30 rokov dopredu!

Podľa profesora Boyounga Jounga z kórejskej Yonsei University v Soule, ktorý štúdiu viedol, sa na vzorke viac ako 260-tisíc ľudí podarilo dokázať, že fibrilácia predsiení môže zvýšiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby o tretinu a riziko vaskulárnej demencie až o polovicu.

Riešením by mohli byť antikoagulanciá

Vedci však zistili aj to, že z pasce zdravotného problému by mohla existovať cesta von. U ľudí s fibriláciou predsiení, ktorí užívali antikoagulanciá (lieky na riedenie krvi), sa riziko rozvoja na rozdiel od tých, ktorí ich neužívali, znížilo až o 40 percent.

Experti presne netušia, prečo u pacientov s fibriláciou predsiení dochádza k zvýšenému riziku vzniku demencie. Predpokladajú, že by u nich mohlo dochádzať k asymptomatickým mozgovým mikropríhodám, ktoré poškodzujú krvné cievy a neskôr môžu viesť k prejavom demencie. Záverom výskumu však ostáva najmä zistenie, že fibrilácia predsiení je rizikovým faktorom demencie, čo by mali lekári zohľadniť pri liečbe pacientov s týmto kardiovaskulárnym ochorením.

 

Fotogaléria


Tagy:
demencia srdcová arytmia fibrilácia predsiení antikoagulanciá

2019-06-21 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia