Veľká chyba, ktorou si ničíte pokožku: Po tomto zistení hodíte uterák do práčky!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-26 17:00:00

Spodnú bielizeň a ponožky zvykneme hodiť do práčky hneď po prvom použití. Ale je tu jedna vec, ktorú prehliadame viac ako by sme mali! Pritom ukrýva v sebe špinavé tajomstvo, ktoré sa prejaví vtedy, ak na ňu zabudneme. Čo sa stane, ak uterák neumyjeme viac ako týždeň?

Baktérie milujú uteráky

Keďže osušku či uterák používate po sprchovaní, zrejme si poviete, že žiadne nečistoty sa naň nemôžu dostať. Tie sa predsa zmyjú v sprche, nie? Nie je to úplne pravda. Ako potvrdil Philip Tierno, PhD, klinický profesor mikrobiológie na NYU na škole medicíny, na uterák sa zachytávajú baktérie. Tie totiž ostávajú aj po sprchovaní na pokožke, ide predovšetkým o odumreté bunky a šupinky kože, ktoré sa pri utieraní dostávajú na uterák. Akonáhle sa baktérie dostanú na uterák a ten opakovane používate, začnú sa množiť, ako sa uvádza na rd.com.

Čítajte tiež: Zaručená pasca na komáre: Domáci RECEPT na dotieravý hmyz s ohromnými účinkami!

„Baktérie sa budú stále rozmnožovať akonáhle opätovne použijete uterák,“ povedal Chuck Gerba, PhD, profesor mikrobiológie na University of Arizona. 

Štúdia pod vedením Dr. Gerbu zistila, že použité uteráky na ruky majú 1 000-krát viac koliformných baktérií ako nové čisté uteráky. Baktérie milujú tmavé, vlhké prostredie, takže sa im darí v zaparenej kúpeľni so zatvorenými dverami. Uteráky sú jedným z najlepších miest v kúpeľni pre baktérie!

Hrozia infekcie a akné

Tým, že stále ten istý uterák s baktériami trete o svoju pokožku, môžete byť vystavení riziku infekcie. 

„Keď silno trete uterák o svoju pokožku, môžete si ju ľahko poškriabať a podráždiť,“ upozorňuje Dr. Gerba.

Na pokožke vznikajú dobré ranky, ktoré sú však také malé, že si ich nevšimnete. Dávajú vstup baktériám do vášho tela! Napriek tomu, je nezvyčajné, ak by ste si z osušky vzali chorobu, ako hovorí špecialista na infekčné choroby Aaron Glatt. Vaše vlastné choroboplodné zárodky vám neublížia, ale zvýšite svoju šancu na vznik choroby, keď budete zdieľať uterák so svojím kamarátom,  ako hovorí Dr. Gerba. 

Ste náchylní na vznik akné? V tomto prípade je dobré umyť uterák zakaždým, keď ho použijete. Pri trení pokožky so špinavým uterákom, pričom sa na pokožke nachádzajú otvorené pustuly (forma akné), sa dostávajú do kože baktérie a postihnuté miesto by mohli zapáliť. 

Ako udržať uteráky čo najčistejšie? 

Odborníci odporúčajú uterák umyť každé dva-tri dni. Je to to isté ako so spodnou bielizňou, ktorá je špinavá. Dali by ste si ho na seba po sprchovaní? Podobne je to aj s uterákom. Keď si ním umyjete, nechajte ho úplne vyschnúť a až potom ho opätovne použite. Vyhrievaný vešiak na uteráky je skvelým riešením, ktorý urýchľuje čas sušenia. Po opraní nechajte uterák v sušičke približne 45 minút, aby ste sa uistili, že všetka vlhkosť je preč. Netreba zabúdať na to, že vlhké prostredie je ideálne pre rozmnožovanie baktérií. Pri dodržiavaní týchto opatrení však zamedzíte ich množeniu a tým pádom ochránite svoju pokožku a aj zdravie pred baktériami. 

Fotogaléria


Tagy:
baktérie zdravie uterák

2019-06-26 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia