Neskutočné, ako ovulácia mení tvár: Rozdiel zbadajú muži!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-20 16:00:00

Hladina hormónov sa u žien počas menštruačného cyklu mení. Následkom je zmena ich atraktivity. Najatraktívnejšie ženy sú ženy v čase ovulácie, teda v najplodnejšej fáze cyklu. Najnovší výskum zistil, ako ich v skutočnosti vidia muži, ale i ako sa vidia oni samotné.

Ženy ovulujú raz mesačne. Vtedy sa vajíčko uvoľňuje z vaječníkov do vajcovodov a hormóny začínajú kolísať. Ovplyvňujú celé telo, nielen reprodukčné orgány. Preto sa aj naše správanie a dokonca vzhľad môžu meniť počas celého cyklu. Už dávnejšie štúdie potvrdili, že počas ovulácie vyzerajú ženy atraktívnejšie.

Čítajte tiež: Stévia ako nebezpečné sladidlo? Na toto si treba dávať pozor pri jej kúpe!

Podľa Carol Gnatukovej, odbornej asistentky pôrodníctva a gynekológie na Penn State Milton S. Hershey Medical Center, je tvár žien v tomto období červenšia, za čo môžu vyššie hladiny estrogénu, majú zbystrené zmysly a dokonca priťahujú určitý typ mužov. Navyše, ako zistili štúdie, drsnejšie pohlavie považuje celkovo ženy s červeňou v tvári za atraktívnejšie. To však nie je všetko!

Vďaka ovulácii atraktívnejšie

Jeden experiment ukázal na vzhľad, ako ovulácia mení tvár. Najzaujímavejšie na tom je to, že niečo iné vidia muži a ženy! Vedci zo švajčiarskeho Bernu pozorovali a skúmali komunikáciu plodných a neplodných žien. Ukazovali im dvojicu obrázkov tej istej ženy v plodnej a neplodnej fáze cyklu. Hodnotili, ktorá z tvárí je atraktívnejšia.

Podobný experiment neskôr vykonali s ďalšími 60 ženami. Tie mali navyše označiť tvár tej ženy, ktorá by im mohla prekaziť schôdzku s partnerom. Aby zistili ich hladiny hormónov, odobrali im krv. Výsledky prekvapili! Zistili, že ženy a muži vidia rozdiel. Ženy nepovažujú plodnú tvár za atraktívnejšiu, zatiaľ čo muži tvrdia pravý opak.

Môže za to estrogén

Tvár ženy, ktorá by pre ne mohla predstavovať potenciálnu hrozbu si s väčšou istotou tipli ženy, ktoré neužívajú antikoncepčné pilulky a majú vyššiu hladinu estrogénu - estradiolu. Tento typ estrogénu produkovaný vo vaječníkoch ukázal svoju úlohu pri súťažení žien o reprodukciu, ako uviedla štúdia v Royal Society's Journal, Biology Letters. Podobné výsledky zaznamenali aj iné výskumy, ktoré odhalili súvislosť medzi hladinou estradiolu a súťaživého správania medzi ženami, ako napr. silnejšie emocionálne reakcie na sexuálne nevery.

Podľa štúdie zistené dáta predpokladajú, že estrogén je viac spojený so súťaživosťou žien ako testosterón. Ženy, ktoré práve ovulujú, tak predstavujú väčšiu hrozbu pre ženy s vysokou hladinou estradiolu, ktoré nie sú plodné.

Fotogaléria


Tagy:
zmeny tvár ovulácia

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia