Odhoďte merače krokov: Klamstvo o udržaní zdravia, ktoré zbytočne odrádza od pohybu!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-07 12:00:00

Z každých strán počúvame, že 10 000 krokov každý deň je kľúčom k udržaniu zdravého životného štýlu. Nová štúdia to však odmieta. Podľa nej nám stačí spraviť o polovicu menej krokov na to, aby sme podporili svoje zdravie.

Výskumní pracovníci z nemocnice Brigham and Women's Hospital v Bostone zistili, že staršie ženy, ktoré spravili len 4 400 krokov denne, znížili riziko skorej smrti o viac ako 40%. Miera úmrtnosti sa znížila ešte viac, ak spravili ďalšie kroky – celkovo za deň 7500 krokov. Toto zistenie môže povzbudiť tých, ktorí majú sedavý spôsob života, keďže podporuje fakt, že aj menej krokov sa ráta! Údajne však 10 000 krokov je už prehnané tvrdenie, ak chce človek zaradiť do každodenných činností aj fyzickú aktivitu. 

Čítajte tiež: Veľký omyl o osteoporóze, o ktorom sa hovorí dlhé roky: Títo ľudia sa musia mať na pozore!

Každý krok navyše je užitočný

V štúdii, publikovanej v JAMA Internal Medicine, sa vedecký tím pozrel na viac ako 16 700 žien vo veku 62 až 101 rokov, ktorých skúmal štyri roky. Počet krokov účastníkov bol každý deň sledovaný pomocou nositeľných zariadení. Výskumní pracovníci zistili, že už len dosiahnutie polovice tohto „magického“ čísla 10 000 znížilo riziko skorej smrti u starších žien. Ženy, ktoré dosiahli približne 4 400 krokov denne mali o 41% menšiu pravdepodobnosť úmrtia ako ženy, ktoré chodili približne 2700 krokov denne. Miera úmrtnosti pokračovala v poklese, keď pridali ešte viac krokov -  približne 7500.

„Desaťtisíc krokov denne môže znieť skľučujúco. Zistili sme však, že aj mierne zvýšenie počtu prijatých krokov je viazané na výrazne nižšiu úmrtnosť u starších žien,“ povedal spoluautor Dr. I-Min Lee, profesor na oddelení epidemiológie na Harvardskej fakulte verejného zdravotníctva. „Naša štúdia prispieva k narastajúcemu pochopeniu dôležitosti fyzickej aktivity pre zdravie, objasňuje počet krokov súvisiacich s nižšou úmrtnosťou a rozširuje posolstvo, že aj krok navyše je užitočný.“

Odkiaľ vlastne pochádza tvrdenie, že by sme mali spraviť každý deň 10 000 krokov? Autori si nie sú istí, ale veria, že sa to datuje do roku 1965 ako marketingová stratégia v Japonsku. Jedna spoločnosť vyvinula krokomer, ktorý mal vo svojom japonskom názve „10 000 krokov“.

Výsledky novej štúdie sú v súlade s aktualizovanými fyzikálnymi smernicami, ktoré vydáva American Heart Association. Staré smernice navrhli, aby dospelý človek robil 10 minút alebo viac aeróbnej aktivity denne. Aktualizované smernice však hovoria, že akékoľvek množstvo fyzickej aktivity prispieva k celkovému zdraviu.

„Naša práca naďalej poukazuje na dôležitosť fyzickej aktivity, “povedal Dr. Lee. „Dúfame, že tieto zistenia povzbudia jednotlivcov, pre ktorých sa 10 000 krokov denne môže zdať nedosiahnuteľných“.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chôdza kroky krokomer

2019-06-07 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia