Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď menšie zranenie spustí skryté ochorenie: Diagnóza, na ktorú lekári zabúdajú!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jej diagnostika je veľmi ťažká a hlavným príznakom je intenzívna bolesť, ktorá nezodpovedá závažnosti poranenia! Vyvolať ju môže i najmenšie poranenie, no skončiť sa môže až amputáciou. Hoci toto ochorenie nie je známe, postihnúť môže kohokoľvek. Dôkazom je mladá žena, ktorej obyčajný pád spôsobil komplikácie na niekoľko rokov...

Fyzioterapia zhoršila stav

Občas sa to stáva. Pri športe sa človek zraní a musí pár dní čeliť nepríjemnej bolesti. Helena, ktorá bola olympijskou kajakárkou, však trpela niekoľko rokov po tejto nehode. Prevrátila sa na loďke a zranila si pravú nohu. Koleno mala opuchnuté, červené a zapálené. Hoci by na tom nebolo nič nezvyčajné, rátala s tým, že ju to prejde po niekoľkých dňoch. Pravda však bola iná. 

Čítajte tiež: Zabudnite na mrkvu: Otvorte chladničku a zachráňte svoj zrak pred slepotou!

Nasledovala návšteva u praktického lekára, ktorý jej odporúčil protizápalové lieky a odpočinok. Po štyroch mesiacoch sa jej však koleno nevyliečilo, takže prišlo na rad desať mesiacov fyzioterapie na klinike. To však paradoxne jej stav len zhoršilo. 

Fyzioterapia mi spôsobila ešte väčšie zranenia a cítila som, že cvičenia sú príliš namáhavé,“ spomína Helena. „Bolesť bola konštantná a stále taká istá. Musela som sa vzdať kajaku a mojich snov o reprezentácii mojej krajiny. Pri skenovaní magnetickou rezonanciou sa však neukázali žiadne známky zápalu a krvné testy nepreukázali iné stavy, ako napríklad reumatoidná artritída. Boli negatívne.

V nasledujúcom roku sa jej koleno zväčšilo na dvojnásobok normálnej veľkosti a koža zmenila farbu.

„Vyzeralo to, ako by to bolo pomliaždené, aj keď to bolo už veľa mesiacov po zranení,“ hovorí Helena. „Na dotyk to bolo veľmi citlivé - nemôžem mať nič oblečené. Dokonca aj ľahký dotyk spúšťa intenzívne pálenie podobné spáleniu slnkom a táto nervová bolesť sa začala šíriť po celej nohe a prešla na lýtko a členok. “

Môže sa skončiť amputáciou

Osemnásť mesiacov po počiatočnom poranení, bol Helene diagnostikovaný komplexný regionálny bolestivý syndróm s ťažkým a pretrvávajúcim stavom postihujúcim končatiny. Zvyčajne sa spúšťa traumou alebo zranením (dokonca aj menšie poranenie to môže spustiť, ako napríklad pľuzgier), ale v 5 až 10 percentách prípadov nie je zjavná príčina. Syndróm je častejší u žien a hoci sa môže objaviť v akomkoľvek veku, zvyčajne sa objavuje okolo 50 roku.

Väčšina sa z ochorenia zotaví - buď liečbou alebo spontánne - do jedného roka, ale asi u 20% to tak nie je. Bolesť je oslabujúca, že niektorí si dokonca zvolia amputáciu končatiny! V 7 percentách prípadov, ako v prípade Heleny, sa bolesť šíri do inej oblasti na tele. Skorá liečba môže skutočne pomôcť! Mnohí praktickí lekári a pacienti však o tomto zdravotnom stave nevedia.

Minulý rok vydala Royal College of Physicians (RCP) nové usmernenia, aby sa tomuto syndrómu venovala zvýšená pozornosť: „Chceme, aby zdravotnícki pracovníci mysleli na komplexný regionálny syndróm bolesti, ak sa pacient sťažuje na väčšiu bolesť, ako sa dá očakávať od zranenia a oblasť je veľmi citlivá na dotyk,“ vysvetľuje Candy McCabe, profesorka na univerzite v Anglicku, ktorá pomohla vypracovať usmernenia.

Ako dodala, je veľmi dôležité diagnostikovať a liečiť tento syndróm, aby sa zvýšila šanca na dobrý výsledok. Nedostatok poznatkov o komplexnom regionálnom syndróme bolesti u širokej verejnosti však môže oddialiť prístup k liečbe a rehabilitácii.

Ďalšie príznaky

Syndróm má niektoré nezvyčajné príznaky, ktoré by mali upozorniť lekárov, hovorí profesor McCabe. Okrem bolesti, ktorá je neúmerná poraneniu, medzi ne patrí aj koža, ktorá je citlivá na dotyk a opuch. Dokonca niekedy možno spozorovať husté, čierne rýchlo rastúce chĺpky na postihnutej končatine. Taktiež je ďalším príznakom rýchly rast nechtov, pravdepodobne v dôsledku zvýšeného prietoku krvi, alebo sa môže, naopak, zastaviť ich rast.

Končatina môže vyzerať červeno a pacienta bude páliť alebo je modrá. Predpokladá sa, že tieto zmeny sa dejú preto, pretože mozog nedostáva normálne informácie z končatín a môže nadmerne kompenzovať prietok krvi, čo má za následok zmeny teploty, rast nechtov a vlasov. Človek sa cíti tak, ako keby končatina nepatrila ich telu! Jednoducho ju necítia. 

Hoci príčina nie je jasná, jedna teória je, že tým ako imunitný systém reaguje na bolesť, spôsobuje zápal a mozog naďalej vníma zranenie, aj keď nie je. Pacienti hovoria, že bolesť sa od začiatku líši.

Ako sa lieči? 

Smernice RCP stanovujú štyri spôsoby, ako možno tento syndróm liečiť. V prvom rade pomôžu lieky na zmiernenie bolesti a účasť na rehabilitačných terapiách. Pomáha psychologická podpora a taktiež dostatok informácií pre pacientov. Pacienti by mali myslieť na to, že pohyb končatiny im neublíži ani v prípade, že na danom mieste cítia bolesť. 

Po diagnóze v roku 2014 Helena pokračovala vo fyzoterapii, no o rok neskôr sa to zhoršilo a jedného dňa zistila, že nie je schopná chodiť. Musela preto použiť invalidný vozík. Nsledujúci rok strávila v nemocnici a brala lieky na liečbu. Musela sa o ňu postarať jej mama a navštevovanie fyzioterapie sa pre ňu stalo hlavným zamestnaním. Neskôr sa to však začalo zlepšovať. 

Podľa odborníkov je dôležité čo najskôr diagnostikovať chorobu. Čím skôr, tým lepšie. U niektorých to môže prejsť až do takého stavu, že kvôli bolestiam a celkovo zúfalého stavu žiadajú o amputáciu. 

Viac o téme: ZdravieChorobaBolestiSyndróm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9