S výkonom stúpa aj zdravotné riziko: Diabolský účinok doplnku pre športovcov

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-05 18:00:00

Užívanie niektorých výživových doplnkov pre športovcov môže byť rizikové. Medzi produktmi sa totiž objavujú aj také, ktoré obsahujú zakázanú látku. Jej konzumácia nemusí ostať bez zdravotných následkov.

Z reportáže TV Markíza vyplýva, že aj na Slovensku možno kúpiť doplnky s obsahom látky 1,3-DMAA, ktorú majú v nemilosti najmä psychiatri. Neraz sa stretávajú s pacientmi, u ktorých látka 1,3-dimethylamylamine znovuobnovila závislosť na psychoaktívnych látkach. DMAA totiž dodáva pocit sily, sebavedomia a energie. Avšak, môže byť aj spúšťačom duševného ochorenia.

Čítajte viac: Rastlina s mimoriadnym účinkom na organizmus: Poznáte „sibírsky ženšen“?

Športovci po tejto látke väčšinou siahajú cielene ako po „predtréningovej pumpe“ za účelom dosiahnutia lepšej výkonnosti. Jej užívanie aj predaj sú však zakázané.

Konzumenti riskujú infarkt aj porážku

Podľa americkej Správy potravín a liečiv (FDA) je DMAA derivátom amfetamínu, ktorý bol v minulosti súčasťou produktov na podporu chudnutia a zvýšenia výkonnosti. Vyšlo však na povrch, že stimulant môže byť príčinou neurologických, psychických a kardiovaskulárnych problémov.

Látka sa môže v produktoch ukrývať pod viacerými názvami: 1,3-DMAA, 1,3-Dimethylamylamín, 1,3-Dimethylpentylamín, 2-amino-4-metylhexán, 2-hexánamín, 4-metyl- (9C1), 4-metyl-2-hexanamín, 4-metyl-2-hexylamín, dimethylamylamín, geranamín, methylhexanamín, methylhexanenamín.

Ako na svojej stránke uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), „1,3-DMAA je stimulant, ktorý môže spôsobiť akútne dočasné zvýšenie krvného tlaku, čo môže viesť k dýchavičnosti, napätiu na hrudi a riziku srdcového infarktu alebo cerebrálneho krvácania.“

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
DMAA stimulant športový výživový doplnok

2019-06-05 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia