SKRYTÝ znak vysokého krvného TLAKU: Takto sa prejaví v plnej sile počas SPÁNKU

Zdroj: gettyimages.com
2020-09-04 14:40:00

Hoci vysoký krvný tlak nie je sprevádzaný jasnými príznakmi, niektorí ho môžu spoznať na základe bolestí hlavy či búšenia srdca. To, či im v tepnách prúdi krv pod nebezpečným tlakom taktiež odhalia v nočných hodinách. Vtedy sa prejaví jeho skrytá sila!

Hypertenziu zvyčajne zistíme počas bežnej kontroly u lekára. Môžu nás prekvapiť nepríjemné príznaky, ktoré zahŕňajú okrem spomínaných aj nadmerné potenie, opuchy členkov, poruchy videnia, dýchavičnosť, hučanie v ušiach, celková únava, ale i krvácanie z nosa. Nepríjemný zdravotný problém sa však môže ukázať aj vtedy, keď ste v pokoji a oddychujete, ako zistila štúdia uverejnená v odbornom časopise Hypertension.

Čítajte tiež: Pravda, z ktorej sa mnohí budú dlho spamätávať: S fajčením mentolových cigariet je to úplne inak!

Nedostatok spánku ako problém

Zatiaľ čo vy ste v posteli a oddávate sa spánku, vaše telo bojuje! Sťažujete sa, že nespíte dobre? Ide o znak vysokého krvného tlaku. Ak nemáte hlboký spánok počas noci, cítite sa nevyspatí, aj keď ste v posteli 7-9 hodín. Vysoký krvný tlak totiž vplýva na mnohé vnútorné orgány, vrátane srdca, obličiek, a mozgu. Ak tieto orgány nefungujú správne, znižujú kvalitu spánku. Nedostatok oddychu zase spôsobuje, že telo ťažšie reguluje stresové hormóny a výsledkom je vysoký krvný tlak.

Hypertenziu ľahko spoznáte počas noci! Budenie viackrát za noc, kratšie travnie spánku a syndróm spánkového apnoe, ktoré spôsobuje plytké dýchanie alebo zastavenie dýchania na niekoľko sekúnd počas spánku. To všetko sú príznaky vysokého krvného tlaku, čo zistila štúdia 784 mužov vo veku nad 65 rokov, ktorých vedci sledovali 3,5 roka. Výsledky uverejnené v odbornom časopise Hypertension hovoria sú jednoznačné. Muži, ktorí spali menej v najhlbšej fáze spánku boli neskôr náchylnejší na vznik vysokého krvného tlaku. 

Dôležitý pre zdravie

Podľa spoluautorky štúdie Susan Redlineovej ide o prvú štúdiu, ktorá ukazuje, že nekvalitný spánok prejavujúci sa zníženým hlbokým spánkom zvyšuje u jednotlivcov riziko vzniku vysokého krvného tlaku. Hoci ženy neboli zahrnuté do štúdie, výsledky by boli pravdepodobne rovnaké. 

„Treba sa uvedomiť, že spánok, strava a fyzická aktivita sú rozhodujúce pre zdravie, vrátane zdravia srdca a optimálnej kontroly krvného tlaku,“ dodala odborníčka.

Slabý spánok je celkovo silným prediktorom nepriaznivých zdravotných problémov. Ide o dôkaz toho, ako je spánok dôležitý pre zdravie organizmu a jeho správne fungovanie. 

Fotogaléria


Tagy:
spánok hypertenzia vysoký krvný tlak

2020-09-04 14:40:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia