Veľký omyl o osteoporóze, o ktorom sa hovorí dlhé roky: Títo ľudia sa musia mať na pozore!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-04 06:00:00

Keď sa spomína osteoporóza, zakaždým je to v súvislosti so ženami. Toto ochorenia sa totiž týka prevažne postmenopauzálnych žien. Nová štúdia však dvíha varovný prst a upozorňuje, že ide o omyl! Ani zďaleka sa netýka len nežnejšieho pohlavia.

Podľa štúdie je prekvapivo vysoký počet mladých mužov a mužov v strednom veku, ktorí sú vystavení riziku ochorenia. Vedci hovoria, že takmer jeden z troch mužov vo veku 35 až 50 rokov má osteopéniu, čo je stav, ktorý spôsobuje slabé kosti a je prekurzorom osteoporózy.

Čítajte tiež: Znaky, že môžete mať zrazeninu v krvi: Tieto faktory zvyšujú riziko!

Keď sú kosti slabšie

Tím z University of Mississippi upozorňuje, že lekári by mali monitorovať dospelých od mladšieho veku, ako aj viac vzdelávať a budovať povedomie o chorobe . Takmer 10 miliónov Američanov trpí osteoporózou, ochorením, pri ktorom sa kosti stávajú slabými a krehkými. Zlomeniny, najmä bedra môžu mať vážne následky. Komplikácie zlomeniny bedra vedú k trvalej invalidite u 50 percent prípadov. Okrem toho je u žien 15 až 20 úmrtí v roku po zranení a muži majú 33% úmrtnosť.

V štúdii publikovanej v časopise The Journal of American Osteopathic Association sa tím zameral na minerálnu hustotu kostí u takmer 200 dospelých vo veku 35 až 50 rokov. Dospelým boli skenované femorálne bedro a bedrová chrbtica alebo dolná časť chrbta. Ide o oblasti, o ktorých je známe, že sú náchylné na zlomeniny. Výsledky ukázali, že 26 percent žien má osteopéniu, rovnako ako 28 percent mužov.

Osteopénia nastáva, keď sú kosti slabšie ako normálne, ale ešte nie sú v stave, keď sa ľahko zlomia. Tento stav nemá žiadne viditeľné príznaky, čo sťažuje diagnostiku bez testu kostnej minerálnej hustoty.

"Muži majú potenciálne väčšie riziko, než sme si mysleli, a určite to bolo viac, ako sa očakávalo," uviedol spoluautor Dr. Allison Fordová, profesorka na University of Mississippi.

Poznamenala však, že vzhľadom na to, že štúdia zahŕňala malý počet účastníkov, sú potrebné rozsiahlejšie štúdie na opakovanie zistení.

Čo robiť, aby boli kosti zdravé? 

Výskumníci hovoria, že najlepší spôsob, ako udržať kosti zdravé, je prostredníctvom silových cvičení, ktoré zahŕňajú chôdzu, jogging, turistiku a tanec. Tieto cvičenia nútia kosti pracovať proti gravitácii a tým, že podporujú váhu, sa stávajú silnejšími. Viac ako polovica účastníkov uviedla, že cvičili, vrátane väčšiny mužských účastníkov, ktorí väčšinou uviedli, že jazdia na bicykli.

Dr Fordová hovorí, že hoci jazda na bicykli je dobrým cvičením pre kardiovaskulárny systém, nie je to cvičenie s váhou, a preto nie je ideálne na posilnenie kostí. Podľa odborníčky je ďalším dôvodom nízkej hustoty kostí dospelých fakt, že nedostávali dostatok vápnika a vitamínu D vo svojej strave, čo by mohlo ovplyvniť riziko osteoporózy. V skutočnosti väčšina účastníkov uviedla, že konzumovali menej ako tri porcie mlieka denne.

"Sme v spoločnosti, ktorá má nezdravé návyky, pokiaľ ide o to, čo jeme a cvičíme, ako sme videli pri epidémii obezity. Takže ak máte nedostatočnú výživu a neprijímate dostatok vitamínu D spolu s vápnikom, budete mať nižšiu hustotu kostí," vysvetľuje Dr. Fordová. 

Fotogaléria


Tagy:
choroba ženy liečba prevencia muži kosti osteoporóza

2019-06-04 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia