Sila zvýšeného cholesterolu nepozná hranice: Útočí tam, kde by ste to vôbec nečakali!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-06 06:00:00

Je veľmi zákerný a nenápadný. Nebolí a na začiatku sa nijako neprejavuje. Nemusíte o ňom vedieť, pritom vás môže potichu zabíjať. Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje nielen riziko srdcových chorôb. Vplýva aj na mozog a prispieva k vzniku neurodegeneratívnej poruchy mozgu, pri ktorej dochádza k postupnej demencii.


Zvyšuje šancu na vznik choroby

Vysoký cholesterol zvyšuje riziko skorého nástupu Alzheimerovej choroby a môže dokonca spôsobiť devastujúcu poruchu mozgu! Spojenie medzi bežnejšou formou Alzheimerovej choroby s neskorším nástupom a vysokým „zlým“ cholesterolom bolo stanovené viacerými štúdiami. Avšak typ ochorenia, ktorý nastáva pred dosiahnutím veku 65 rokov nie je tak dobre známy.

Čítajte tiež: Zlatý poklad pre vaše pery: Bežné sladidlo si poradí s nepríjemnými oparmi!

Výskumníci pracujúci v nemocnici Atlanty Veteran's Affairs hospital and Emory University zistili, že hladina cholesterolu v krvi môže významne zvýšiť riziko vzniku včasného ochorenia - či už máte obávaný gén Alzheimerovej choroby alebo nie. Zistenia novej štúdie naznačujú, že zdravšia strava môže pomôcť odvrátiť nástup ochromujúcej straty pamäte.

Rizikové gény

Existujú štyri gény, u ktorých sa zdá, že zvyšujú riziko skorej Alzheimerovej choroby. Tieto gény predstavujú približne 14% z 200 000 prípadov skorej Alzheimerovej choroby v USA. Viac ako päť miliónov Američanov má Alzheimerovu chorobu, ktorá ich zvyčajne zasiahne po dosiahnutí 65-teho veku. Strata pamäti sa však začína prejavovať medzi piatimi až desiatimi percentami ľudí, ktorí majú 40 alebo 50 rokov. Niektorí, ktorí zdedia vysoko rizikové gény pre túto chorobu, môžu trpieť zlou pamäťou a spomienkami už v 30-tych rokoch. 

Bohužiaľ doteraz neexistuje jednoznačný spôsob, ako určiť jednoznačnú diagnózu Alzheimerovej choroby. Testy určené na diagnostikovanie ochorenia zostávajú relatívne subjektívne a liečba neexistuje. Vedci dúfajú, že vďaka lepšiemu pochopeniu príčin a rizík ochorenia sa môžu priblížiť k rozvoju liečby alebo prevencií ochorenia.

Vedci pozreli na ľahšie rozpoznaný rizikový faktor: cholesterol. Konkrétne sa zamerali na lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) alebo na „zlý“ cholesterol. Hodnotili vzorky krvi a DNA od 2 125 ľudí, z ktorých 654 bolo diagnostikovaných s včasným nástupom Alzheimerovej choroby. 

Okolo 10 percent účastníkov s Alzheimerovou chorobou s včasným nástupom malo variáciu génu APOE, ktorý je úzko spojený s ochorením. Ďalšie tri percentá mali podľa štúdie, publikovanej v JAMA Neurology, aspoň jeden z troch ďalších rizikových génov. To však znamenalo, že prevažná väčšina skupiny mala nevysvetliteľnú Alzheimerovu chorobu. Možné vysvetlenie spočíva v testoch hladín cholesterolu v krvi. Muži a ženy s vysokým LDL mali zvýšené riziko vzniku Alzheimerovej choroby v mladom veku, bez ohľadu na ich genetické riziká.

„Veľkou otázkou je, či existuje príčinná súvislosť medzi hladinou cholesterolu v krvi a rizikom Alzheimerovej choroby,“ povedal Dr. Thomas Wingo, neurológ a hlavný autor štúdie, ktorý pokračuje: „Existujúce údaje boli v tomto bode zahmlené. Interpretácia našich súčasných údajov je, že LDL cholesterol zohráva kauzálnu úlohu. Ak je to tento prípad, možno budeme potrebovať revidovať ciele pre LDL cholesterol, aby sme pomohli znížiť riziko Alzheimerovej choroby.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cholesterol riziko Alzheimerova choroba

2019-06-06 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia