Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gastroenterológ Rudolf Hrčka: Až pätina ľudí nad 50 má v hrubom čreve aspoň jeden polyp

Gastroenterológ Rudolf Hrčka znázorňuje priebeh odobratia vzorky na skríningové vyšetrenie. Foto: TASR/Pavol Zachar Zobraziť galériu (2)
Gastroenterológ Rudolf Hrčka znázorňuje priebeh odobratia vzorky na skríningové vyšetrenie. Foto: TASR/Pavol Zachar (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Test na okultné krvácanie, ktoré môže odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka, si doposiaľ urobilo len 20 percent oslovených Slovákov. V rámci Roka prevencie ho rozposielali všetky tri zdravotné poisťovne vybraným poistencom vo veku 50 až 74 rokov. Projekt spustilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ešte v januári. Šéfka rezortu Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) v pondelok na tlačovej konferencii uviedla, že by bola rada, keby sa tento počet zvyšoval.

 

„Naším cieľom sú zachránené životy. Vďaka skríningu, ktorý funguje od januára, chceme znížiť počet ľudí, ktorí na Slovensku zomierajú napríklad na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Ročne je týchto úmrtí viac ako 2 300 a mnohých by mohol zachrániť napríklad test na okultné krvácanie,“ povedala Kalavská s tým, že vyzvala aj tých poistencov, ktorým obálka s testom neprišla, aby proaktívne išli k svojmu všeobecnému lekárovi a test si spravili.

Čítajte viac: VIDEO Marián sa vyliečil z rakoviny hrubého čreva: Rada, ktorá môže zachrániť aj vás

Ministerstvo preto spúšťa kampaň „Naberme odvahu“, ktorej cieľom je vyzvať ľudí na jednoduché vyšetrenie stolice. Podľa odborníkov totiž výskyt ochorenia začne klesať vo chvíli, keď sa ho zúčastní 50 percent oslovených poistencov.

Čítajte: Gastroenterológ o populárnej „očiste čriev“: Omyl, ktorý v tele rozpúta bakteriálnu vojnu

Štátny tajomník MZ SR Stanislav Špánik si myslí, že metóda adresného pozývania na skríning je najúčinnejšia. „Vieme zachrániť mnoho ľudských životov, ak sa nám podarí presvedčiť populáciu nad 50 rokov, aby sa v dostatočnej miere zúčastňovala na skríningových vyšetreniach,“ povedal.

Adenómový polyp má každý piaty nad 50 rokov

Z analýzy primára endoskopického oddelenia Rudolfa Hrčku z Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB vyplýva, že skríningové kolonoskopie po pozitívnom teste na okultné krvácanie boli pozitívne v 45 percentách prípadov. „Vyšetrenia ukázali, že až pätina ľudí nad 50 rokov má v hrubom čreve minimálne jeden tzv. adenómový polyp, teda nezhubný nádor,“ povedal primár Rudolf Hrčka.

Podľa odborníkov trvá celé desaťročie, kým sa z polypu vyvinie rakovina hrubého čreva. „Krvácanie do stolice je prvým, okom neviditeľným príznakom, že sa polyp v hrubom čreve začína prebúdzať. Testom na okultné krvácanie je možné polyp odhaliť a počas následnej kolonoskopie aj úplne odstrániť,“ hovorí štátny tajomník MZ SR Stanislav Špánik.

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pri pozitívnom výsledku nasleduje kolonoskopia

Na test na okultné krvácanie raz za dva roky majú nárok muži a ženy nad 50 rokov. Pri pozitívnom výsledku je pacient odoslaný na ďalšie odborné vyšetrenie (kolonoskopiu). Nádorové ochorenia sú v súčasnosti druhou najčastejšou príčinou úmrtia v SR. Podľa správy Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (WHO), je kolorektálny karcinóm najčastejšie sa vyskytujúcim onkologickým ochorením u mužov, na druhom mieste sú pľúca a prostata.

„Nie je pochýb o tom, že rakovine hrubého čreva a konečníka možno predchádzať skríningom. Z tohto dôvodu je na mieste zvýšiť účasť na skríningu všetkými spôsobmi, i preto je adresný skríning, teda priame oslovenie každého občana, ktorý spĺňa vekové kritérium, na mieste. Ďalšou našou úlohou je ,oddémonizovanieʻ kolonoskopie a priniesť pravdivé informácie o jej nespornom význame v priamom znížení úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva. Toto spočíva nielen v odhalení včasnejších štádií rakoviny, ale aj odstránení polypov, z ktorých sa rakovina vyvíja,“ povedal  Boris Pekárek, primár Gastroenterologického oddelenia Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Kampaň „Naberte odvahu“

„Kolorektálny karcinóm je druhým najčastejšie sa vyskytujúcim nádorom u žien po rakovine prsníka, aj preto štartujeme kampaň ,Naberte odvahuʻ, aby sme vyzvali verejnosť na starostlivosť o svoje zdravie a aby ľudia neboli voči prevencii ľahostajní. Majú ju hradenú z verejného zdravotného poistenia, zaberie im niekoľko minút a môže zachrániť život,“ povedala šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská.  

Dôležitosť prevencie prišiel podporiť aj niekoľkonásobný reprezentant SR v ľadovom hokeji Ján Lašák. „Šport a starostlivosť o zdravie spolu súvisia. Preto aj touto cestou v rámci prebiehajúceho Roku prevencie vyzývam verejnosť, aby nebola ľahostajná a preventívne prehliadky, ako aj aktuálne bežiaci skríning využila. Pár minút za záchranu života jednoznačne za to stojí,“ uzavrel športovec.

Viac o téme: Rakovina hrubého črevaSkríningPolypGastroenterológ Rudolf HrčkaTest na okultné krvácanie do stolice
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9