Prekvapivá príčina častých problémov s trávením: Neverili by ste, čo ich môže vyvolať!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-02 15:30:00

Vlastnenie domáceho miláčika sa môže odraziť na vašom zdraví – nielen pozitívne. Podľa novej štúdie by mohli baktérie žijúce v črevách zvierat ovplyvňovať ľudský mikrobióm. Hoci majú zvieratá pozitívny vplyv na ľudskú psychiku a viacerí veria, že kontakt s nimi posilňuje imunitu, pokiaľ ide o črevá, opak môže byť pravdou.

Podľa nedávnej štúdie americkej univerzity East Tennessee State University by mohol častý kontakt s domácim zvieraťom zvyšovať pravdepodobnosť rozvoja syndrómu dráždivého čreva (IBS). Za rizikové vedci považujú mačky, psy, hlodavce, ale tiež rybičky. Príčinou sú zrejme baktérie z výkalov týchto domácich miláčikov, ktoré teoreticky môžu narúšať črevný mikrobióm človeka.

Čítajte viac: Domáci miláčik môže byť skúškou vašej imunity: Pozor na tieto druhy zvierat!

Ľudia, ktorí s domácim miláčikom žijú pod jednou strechou, majú 1,26-krát vyššie riziko, že sa u nich syndróm vyvinie, uvádza Medpagetoday.com. Podľa vedcov je bezpečnejšie, keď domáci miláčik žije mimo vášho príbytku, resp. vonku. V byte totiž hrozí, že vdýchnete alebo skonzumujete fekálne mikroorganizmy žijúce v jeho črevách.

Výsledkom dlhodobej expozície bakteriálnej zmesi môžu byť časté hnačky, zápchy, zvýšená plynatosť a bolestivé kŕče v bruchu.

Ako uvádzajú americké médiá, prepojenie domáceho chovateľstva s IBS je síce malé, ale nie je vylúčené. Presvedčivý dôkaz zatiaľ chýba. Výskumníci tiež netušia, ktoré zo zvierat sú rizikovejšie. Dúfajú však, že závery výskumu povedú k bližšiemu preskúmaniu tohto javu.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
syndróm dráždivého čreva IBS

2019-06-02 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia