Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivá správa od susedov: Najvyšší počet nakazených kliešťov, rekord v celej Únii!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Česko malo vlani najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy z krajín Európskej únie. Nakazených bolo 712 ľudí, čo je najvyšší počet od roku 2011. Viac nakazených vo svete zaznamenalo len Rusko.

Informácie zazneli na zasadnutí Európskej pracovnej skupiny pre kliešťovú encefalitídu, informoval člen skupiny a predseda Lekárskej rady centier očkovania a cestovnej medicíny Avenier Rastislav Maďar v tlačovej správe.

Čítajte viac: Na ľudové metódy zabudnite, radí záchranár: Novinka na VIDEU uľahčí vyberanie kliešťa

Druhý najvyšší počet chorých malo Nemecko, ďalej Švédsko, Litva a Švajčiarsko. Kliešte nakazené encefalitídou sa vyskytujú najmä v miernom klimatickom pásme severnej pologule na európskom a ázijskom kontinente, podľa odborníkov sa ale rozširujú do nových oblastí.

Nákaze pomáha globálne otepľovanie

„Na príklade Švédska sa ukazuje, že sa táto choroba v súvislosti s otepľovaním dostáva stále severnejšie a najmä vo Švajčiarsku aj do vyšších nadmorských výšok. Tam došlo v poslednom období k plošnému rozšíreniu nákazy a kliešťová encefalitída sa vyskytuje už vo všetkých kantónoch okrem Ženevy a Ticina ,“ uviedol Maďar.

Čítajte viac: Miesta, kde môžete nakazené kliešte stretnúť už TERAZ: Prebudili sa rekordne skoro!

Kliešťová encefalitída sa nevyskytuje v Španielsku, na väčšine územia Francúzska, v južnom Taliansku a v oblastiach, kde je veľkú časť roka veľmi sucho a horúco.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Kliešťa vyberte čo najskôr

Za tri roky sa počet nakazených kliešťovou encefalitídou v Česku zdvojnásobil. Kliešte prenášajú dve nebezpečné ochorenia. Lymská borelióza sa lieči pomocou antibiotík, proti vírusu spôsobenom kliešťovou encefalitídou však neexistuje liečba, len očkovanie. Kým borelióza sa prenáša po 24 hodinách, k nákaze vírusom encefalitídy stačí prisatie trvajúce dve hodiny.

Príznaky ochorení

Pacienti po nakazení encefalitídou zvyčajne trpia horúčkou s bolesťou hlavy, kĺbov či svalov. Ak chorí dodržiavajú kľudový režim, choroba zvyčajne ustúpi do dvoch až siedmich dní. Inak môže prejsť do zápalového postihnutia mozgových blán.

Chorí s boreliózou sú unavení a majú zvýšenú teplotu. Typická červená škvrna v mieste prisatia kliešťa či bodnutia iného hmyzu môže mať vyblednutý stred, objavuje sa asi u polovice nakazených. V druhej fáze môžu byť postihnuté kĺby, centrálny nervový systém a niekedy tiež srdce.

Nápadná červená škvrna po prisatí kliešťa pri borelióze. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Nápadná červená škvrna po prisatí kliešťa pri borelióze. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana pred boreliózou, bakteriálnym ochorením, zatiaľ neexistuje, dá sa ale liečiť. Proti kliešťovej encefalitíde odborníci odporúčajú očkovať. Ochrana nastupuje pri skrátenej očkovacej schéme za štyri týždne od prvej dávky. Preočkovanie je nutné po troch, neskôr po piatich rokoch.

 

Viac o téme: KliešťKliešťová encefalitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9