V ohrození je každý desiaty z nás: Technológie budú mať už čoskoro novú funkciu

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-26 23:00:00

Až polovica mladých ľudí vo veku od 12 do 35 rokov riskuje poškodenie sluchu kvôli dlhodobému vystaveniu hluku vrátane hudby, ktorú počúvajú zo slúchadiel. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU) preto vydali nové medzinárodné štandardy pre produkciu a používanie zariadení, ako je smartfón a čítačky e-kníh, ktoré majú zaistiť väčšiu bezpečnosť pri počúvaní.

 

Viac ako päť percent svetového obyvateľstva, teda asi 466 miliónov ľudí, má zhoršený sluch, ktorý negatívne ovplyvňuje kvalitu ich života, napísal taliansky denník La Repubblica.

O sluch príde desať percent ľudí

Odhaduje sa, že do roku 2050 príde o sluch viac ako 900 miliónov ľudí, teda každý desiaty človek. Polovici všetkých prípadov sa však môže zabrániť rôznymi opatreniami. Preto je potrebné poskytnúť načúvacie zariadenia s takými vlastnosťami, ktoré zaistia ich bezpečnosť.

Čítajte viac: Infekcia mužovi prenikla až do mozgu (31): Na vine bol predmet, ktorý používame takmer všetci

Nový štandard WHO a ITU odporúča, aby obsahovali funkciu „sound allowance“, softvér, ktorý sleduje úroveň a dobu, ktorej je používateľ zvuku vystavený; profil, ktorý bude informovať užívateľa ako dlho počúval bezpečným spôsobom; voľby pre obmedzenie zvuku, ku ktorým bude patriť automatická redukcia a možnosť kontroly zo strany rodičov.

Škodí aj silný hluk v meste

Sluch ohrozujú tiež prostriedky verejnej dopravy, ak sú príliš hlučné. Zvuky vo vnútri a mimo metra a autobusov často dosahujú takú intenzitu, ako pneumatické kladivo. Sú také silné, že môžu v niektorých prípadoch ohroziť ľudský sluch.

Čítajte viac: Problém, ktorý počas života zasiahne až tretinu ľudí: Rýchly TEST odhalí, či máte dobrý sluch

Brzdenie vlakov, sirény, škripot metra: to sú niektoré zvuky, ktorým sme každý deň vystavení. Je to mestská kakofónia, ktorá niekedy dosahuje intenzitu, ktorá môže sluch poškodiť a v niektorých prípadoch viesť k jeho strate. Ukazuje to kanadská štúdia, ktorú uskutočnila Torontská univerzita. Vedci analyzovali úroveň hlučnosti vnútri a mimo dopravných prostriedkov, verejných i súkromných, ako je metro, autobus, električka či automobily, ktorým je vystavený chodec či cyklista. V niektorých prípadoch hlučnosť dosahovala úrovne okolo 115 decibelov, a to je porovnateľné s pneumatickým kladivom.

„Sila 115 až 120 decibelov predstavuje veľmi silný hluk, ktorý, ak trvá niekoľko sekúnd, môže významne poškodiť sluch,“ uvádza profesor Elio De Seta z univerzity Sapienza v Ríme.

Prílišný hluk môže poškodiť nielen sluch. Autori kanadskej štúdie zdôrazňujú, že dlhodobé vystavenie intenzívnemu hluku môže prispieť k zdravotným problémom a chorobám, ako sú depresie, úzkosti, zvýšené riziko niektorých chronických chorôb, a môže prispieť aj k nehodám. „Škody spôsobené organizmu sú spojené s fyzickým stresom vyvolaným nadmerným hlukom. Už hluk o sile 60 až 70 decibelov vedie k zásahu do každodennej činnosti človeka. A ak trvá dlhšie alebo sa opakuje, môže z dlhodobého hľadiska viesť k stresu, ktorý prispieva k zhoršeniu zdravotného stavu, ako je napríklad nedostatočná schopnosť sústredenia, poruchy spánku či vysoký krvný tlak,“ uvádza profesor De Seta.
 

Fotogaléria


Tagy:
hluk slúchadlá strata sluchu

2019-07-26 23:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia