Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známe chemikálie majú diabolskú schopnosť: Útočia na najzraniteľnejšie miesta v tele

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Mnohé z chemikálií, s ktorými denne dochádzame do styku, môžu byť rizikové. Najnovší výskum srbských vedcov varuje, že ftaláty sú schopné zvyšovať riziko obezity, diabetu, a tiež poškodzovať pečeň.

Nachádzajú sa v šampónoch, sprchových géloch, parfumoch či rôznych plastových výrobkoch, z ktorých sa uvoľnujú do okolia. Na účinky ftalátov - zmäkčovadiel plastov - bol zameraný jeden z posledných výskumov srbskej Novosadskej univerzity.

Podľa vedcov môžu v organizme spôsobiť nemalé problémy a výrobcovia by sa ich prítomnosť v produktoch mali snažiť eliminovať.

Čítajte viac: Po 20 rokoch ďalšie desivé varovanie: Spotrebitelia verili omylu, strach z plastov ožíva!

Ľudia s cukrovkou 2. typu, obezitou alebo poškodenou pečeňou mali vyššie hladiny ftalátov v moči. Vedci dokonca predpokladajú, že sa ftaláty spolupodieľajú aj na vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Minulé štúdie ich spájali s rizikom neplodnosti, poruchami vývoja plodu či predčasným pôrodom. Takisto ich vedci dávali do súvislosti so vznikom rakoviny prsníka, vaječníkov a skorým nástupom menopauzy.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sú výsledky výskumu pozoruhodné, jeho kritici hovoria o nedostatku dôkazov vzhľadom na malý počet dobrovoľníkov zapojených do výskumu (výskumu sa zúčastnilo 305 ľudí), informoval portál Dailymail.co.uk. Výskumníci však predpokladajú, že ftaláty sa správajú ako endokrinné disruptory a mohli meniť spôsob, akým telo ukladá tuk, čo má za následok narušenie metabolizmu, rozvoj obezity či cukrovky.

Viac o téme: MetabolizmusFtaláty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9