Veľké vytriezvenie o ovocných šťavách: Od zdravej alternatívy majú ďaleko!

Zdroj: gettyimages.com
2019-05-21 16:00:00

Sú horšie ako sladené limonády! Reč je o ovocných šťavách, ktoré sú údajne zlé pre naše zdravie, čo môže dopadnúť fatálne. Na prvý pohľad vyzerajú nevinne a považujú sa za zdravšiu voľbu oproti limonádam, no v skutočnosti by sme sa aj im mali vyhýbať!

Nová štúdia zistila zvýšené riziko skoršieho úmrtia z akejkoľvek príčiny u ľudí, ktorí konzumovali veľa sladkých nápojov. Americkí vedci však po prvýkrát porovnávali 100% ovocné šťavy so sladenými nápojmi, ako je napríklad kola a iné podobné nápoje. Našli veľmi podobné spojenia pre ovocné šťavy a sladké nápoje, ktoré súvisia so zvýšeným rizikom skoršieho úmrtia, aj keď sa priznali, že je potrebný ďalší výskum.

Čítajte tiež: Nenápadný kráľ medzi orechami: Stavte na čierny orech, ktorý vám vyrazí dych svojimi účinkami!

Zvýšené riziko úmrtia

Nový výskum, publikovaný v časopise Journal of American Medical Association (JAMA), analyzoval údaje od 13 440 ľudí. Ich príjem sladkých nápojov a 100% ovocných štiav sa zaznamenával prostredníctvom dotazníka, ktorý bol o tom, ako často konzumujú nápoje.

Počas šiestich rokov, kedy boli sledovaní nastalo 1 000 úmrtí z akejkoľvek príčiny a 168 úmrtí na ischemickú chorobu srdca. Ľudia zapojení do štúdie získali 8,4 percent svojho príjmu kalórií každý deň zo sladených nápojov a 4 percentá zo 100-percentnej ovocnej šťavy. Za osoby s vysokým príjmom týchto nápojov sa považujú tí, ktorí získali 10% a viac energie z nápojov v porovnaní s pacientmi s nízkym príjmom (menej ako 5%).

Po zohľadnení faktorov, ako je obezita, mali osoby s najvyšším príjmom 11% zvýšené riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny z každých ďalších 350 ml konzumovaných sladených nápojov a 24% zvýšené riziko pre každú ďalšiu 350 ml spotrebovanú ovocnú šťavu.

Je to len cukor a voda

Výskumníci z Emory University v Atlante a Cornell University v New Yorku upozorňujú: „Tieto výsledky naznačujú, že vyššia spotreba sladkých nápojov vrátane ovocnej šťavy je spojená so zvýšenou úmrtnosťou. Obsah živín v 100-percentných ovocných šťavách a sladených nápojov je veľmi podobný. Kým ovocné šťavy obsahujú niektoré vitamíny a fytonutrienty, ktoré chýbajú vo väčšine sladených nápojoch, prevládajúcimi zložkami u oboch sú cukor a voda. Hoci sa cukor v sladených nápojoch pridáva počas spracovania a cukor v 100-percentnej ovocnej šťave sa vyskytuje prirodzene, špecifické cukry sú v podstate rovnaké a biochemická odpoveď, keď sú metabolizované, je rovnaká.“ 

Autori navrhli niekoľko možných príčin zvýšeného rizika úmrtia na konzumáciu sladkých nápojov. Hoci obezita je očividne hlavným faktorom, výskum naznačuje, že sladené nápoje zvyšujú inzulínovú rezistenciu. Taktiež konzumácia fruktózy mení hladiny lipidov v krvi, markery zápalu a krvný tlak, zatiaľ čo vysoká spotreba glukózy je spojená s inzulínovou rezistenciou a diabetom.

Žiadny prospešný účinok? 

Dr. Gunter Kuhnle, docent na Univerzite v Readingu, povedal: „Toto je veľmi dôležitá štúdia, najmä preto, že ovocné šťavy sa často považujú za„ zdravú“ alternatívu k sladeným nápojom, aj keď často obsahujú omnoho viac cukru (najmä smoothies). Ovocné šťavy môžu poskytovať vitamíny a dokonca aj niektoré vlákniny, ale je tu len málo zdravotného prínosu. Navyše, množstvo fytochemikálií nájdených v ovocných šťavách je príliš nízke na to, aby malo akýkoľvek ďalší priaznivý účinok, a nie je tam žiadny prospešný zdravotný účinok z takzvaných antioxidantov. Mohlo by to mať niekoľko dôsledkov: v prvom rade by to naznačovalo, že nezáleží na tom, či ide o sladké limonády alebo ovocné šťavy.

Ide o zaujímavé zistenie, keďže ovocné šťavy a smoothies nie sú bežne vnímané ako sladké nápoje. Vyzerá to tak, že zdravotné prínosy ovocných štiav nie sú dostatočné na to, aby vyvážili obsah cukru. Ovocné šťavy sú zlou náhradou za skutočnú spotrebu ovocia, najmä preto, že sa dajú oveľa ľahšie konzumovať.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie nápoj ovocná šťava limonády pomarančový džús

2019-05-21 16:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia