Jednoduchý spôsob, ako telo chrániť pred chorobami: Tajomstvom je správny výber chleba!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-19 15:30:00

Odvšadiaľ počúvame, že celozrnné výrobky sú zdravé a pomáhajú nášmu tráveniu. Ukazuje sa, že to nie je len vláknina a nutričné zložky obilnín, ktoré črevá udržiavajú v dobrej kondícii. Komplex zložiek v celozrnných potravinách tiež môže ovplyvňovať hladiny dôležitého hormónu.

Keď chlieb, tak celozrnný, odporúčajú odborníci. Nielen kvôli ľahšiemu vyprázdňovaniu či prevencii rakoviny hrubého čreva. V novom výskume publikovanom v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition fínski vedci zisťovali, ako ovplyvňuje metabolizmus čriev konzumácia celozrnných produktov z raže a pšenice. Prišli na to, že tieto obilniny majú schopnosť znižovať hladinu serotonínu v krvnej plazme, ktorého nárast je spojený s vysokou hladinou cukru v krvi a tiež s rizikom rozvoja diabetu.

Čítajte viac: Prekvapili vás afty v ústach? Pozrite sa, čo vám chce organizmus naznačiť!

Účinky celozrnnnej stravy testovali na myšiach aj ľuďoch. Pätnásť dospelých dobrovoľníkov malo počas prvých štyroch týždňov výskumu konzumovať šesť až desať plátkov chleba s nízkym obsahom vlákniny denne. Nasledujúce štyri týždne mali „biely chlieb“ vymeniť za celozrnný ražný chlieb alebo celozrnný pšeničný s obsahom raže. Počas oboch období vedci účastníkom odoberali vzorky krvi.

Čítajte viac: Superpotravina, ktorú by ste mali jesť povinne: Pohánka je nutričná bomba

Keď dobrovoľníci jedli len celozrnný chlieb, hladiny serotonínu v ich krvnej plazme sa znížili. Opačný efekt nastal, keď konzumovali biele pečivo s nízkym obsahom vlákniny. Podobný efekt sa vedcom podarilo dokázať aj počas experimentu na myšiach.

Črevá a produkcia serotonínu

Podľa Medicalnewstoday.com má serotonín v tele aj iné funkcie než prenášanie nervových vzruchov medzi mozgovými bunkami. Tento „hormón dobrej nálady“ produkujú aj črevá, pretože pomáha regulovať pohyblivosť svaloviny čriev a spolupodieľa sa na viacerých procesoch v gastrointestinálnom trakte pri trávení potravy.

Výskumníci sa domnievajú, že by to mohla byť aj nižšia hladina serotonínu v krvnej plazme, ktorá má ochranné pôsobenie vo vzťahu k obezite, cukrovke 2. typu a dokonca aj k rakovine hrubého čreva. Samotné celozrnné produkty však vytvárajú priaznivé hladiny viacerých metabolitov a látok prispievajúcich k celkovému zdraviu organizmu, preto by v jedálničku mali byť na popredných miestach.

Fotogaléria


Tagy:
pšenica celozrnné pečivo celozrnný chlieb raž

2019-05-19 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia