Antiperspirant - najhorší kozmetický vynález? Vedkyňa prezradila, aký obludný účinok môže mať

Karin Ilková
Zdroj: Reprofoto/TV Markíza
2019-05-17 05:55:00

Možno počas dňa ochráni pred zápachom a potením, ale môže vás zradiť vo chvíli, keď to najmenej čakáte. Antiperspirant je jedným z najspornejších kozmetických výrobkov. Podľa slov mladej slovenskej výskumníčky by mohol napomáhať vzniku a šíreniu rakoviny.

Karin Ilková je študentka chémie, ktorá skúma toxicitu hliníka vo vzťahu k ľudskému telu a zdraviu. Ako vo svojej reportáži priblížila TV Markíza, mladá vedkyňa počas výskumu narazila na viacero štúdií, ktoré tomuto prvku pripisovali potenciálne škodlivé účinky, neboli však podrobne preskúmané. Slovenská chemička sa to rozhodla zmeniť a vytipovala si 120 produktov dennej spotreby s obsahom tejto látky.

Čítajte viac: Pred rokom prestala používať dezodorant, nahradila ho citrónom: Účinok si nevie vynachváliť!

Podľa výskumníčky sú najrizikovejšími výrobkami práve antiperspiranty, ktoré vďaka zlúčeninám hliníka efektívne upchávajú potné žľazy. Dôsledky však môžu byť aj veľmi závažné. Vo všetkých piatich náhodne vybraných a laboratórne testovaných antiperspirantoch bol obsah hliníka vyšší, než odporúčajú zdravotné limity.

Nebezpečné hrčky v prsníkoch

Podľa gynekologičky Alexandry Krištúfkovej výskumy nedokázali priamu súvislosť medzi používaním antiperspirantov a karcinómom prsníka. Faktom však je, že u žien, ktoré používali antiperspiranty častejšie, sa karcinóm objavil o niečo skôr. Navyše, „hrčky“ vznikajú najmä v hornom kvadrante prsníka, teda v blízkosti podpazušia.

Ako doplnila Karin Ilková, z výskumov na bunkách ženských prsníkov vyplynulo, že hliník dokázal formovať zhluky tumorov a čím bola jeho koncentrácia vyššia, tým vyššie bolo aj riziko tvorby nádorov a prsníkov.

Ako vybrať prírodný dezodorant?

Podľa chemickej inžinierky Kataríny Hrivňákovej je pot detoxikačná zložka a telo sa prostredníctvom neho zbavuje škodlivých látok. Ak mu v tom zabraňujeme pomocou antiperspirantov, tieto zložky sa kumulujú v organizme.

V prípade, že sa predsa len chceme vyhnúť nepríjemnému zápachu alebo zmierniť potenie, odborníčka odporúča zvoliť prírodné alternatívy, no upozorňuje, že aj tzv. prírodné látky môžu byť v konečnom dôsledku škodlivé.

Z prírodných dezodorantov by sme sa mali vyhnúť najmä tým, ktoré obsahujú etylénglykol, ktorý uľahčuje prienik do pokožky rôznym, teda aj škodlivým látkam. Takisto by nemali obsahovať alkohol, ktorý pokožku vysušuje, a ani parfumy, s výnimkou prírodných esenciálnych zložiek. Vhodnou voľbou by podľa nej mohli byť napríklad výrobky označené certifikátom kvality, čistoty a pôvodu prírodných zložiek.

 

Fotogaléria


Tagy:
hliník antiperspirant rakovina prsníka karcinóm Karin Ilková

2019-05-17 05:55:00  |  Foto: reprofoto TV Markíza, Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: tv noviny

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia