Zabudnite na mrkvu: Otvorte chladničku a zachráňte svoj zrak pred slepotou!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-01 15:30:00

Už naše staré mamy nám v detstve často hovorili, aby sme jedli veľa mrkvy, pretože je dobrá na oči. Hoci mali pravdu, existuje iná potravina, ktorá prekvapuje svojou účinnosťou a ochranou pred očným ochorení!

Keď sa hovorí o vajíčkach, zvyčajne to súvisí s ich vplyvom na cholesterol. Taktiež sa spomína ich vysoký obsah bielkovín a nízkokalorická hodnota, čo z nich robí vhodnú potravinu pri diéte. Preto vás zrejme prekvapí, ak zistíte, že vajíčka vplývajú aj na náš zrak.

Čítajte tiež: Rastie okolo nás, napriek tomu ju prehliadame: Nenápadná rastlina ako prvá pomoc pri zdravotných problémoch!

Účinná prevencia

Dokážu nás totiž ochrániť pred najčastejšou príčinou slepoty, ktorá súvisí s vekom. Pravidelná konzumácia vajec by mohla chrániť pred makulárnou degeneráciou súvisiacou s vekom (AMD), čo je najčastejšou príčinou slepoty medzi 50-ročnými, ako uvádza časopis Clinical Nutrition.

Austrálski vedci sledovali 3 654 ľudí vo veku nad 15 rokov a zistili, že tí, ktorí oznámili konzumáciu dvoch až štyroch vajec týždenne, mali v tom čase o 49% nižšie riziko „incidentu neskorej AMD“ v porovnaní s tými, ktorí konzumovali menej ako jedno vajce týždenne. 

Ktoré látky to majú na svedomí? 

Vajcia sú prirodzene bohatým zdrojom karotenoidov: luteínu a zeaxantínu, ktoré by mohli modifikovať progresiu AMD. Tieto karotenoidy a taktiež aj iné živiny, ako napr. omega-3 mastné kyseliny, sú základnými zložkami pre zdravie očí. Štúdie na ľuďoch naznačujú, že príjem týchto látok z potravy môže poskytnúť ochranu pred degeneráciou sietnice. 

Štúdia Blue Mountains Eye Study (BMES) ukázala, že starší dospelí s najvyšším príjmom luteínu a zeaxantínu mali znížené riziko vzniku neskorej AMD. Podobne, systematický prehľad z roku 2012 zistil, že zatiaľ čo diétny luteín a zeaxantín neboli významne spojené so zníženým rizikom skorej AMD, tieto dôležité antioxidanty môžu chrániť pred neskorým AMD

Fotogaléria


Tagy:
vajíčka zdravie oči choroby

2019-06-01 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia