Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hit v ústnej hygiene ako klamstvo? Pravda o zubnej paste s obsahom aktívneho uhlia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Za posledné týždne zaznamenali doslova boom a prezentujú sa ako jeden z najlepších spôsobov v starostlivosti o zuby a prevencii zubného kazu. Navyše, dokáže zuby ihneď vybieliť bez toho, aby ich poškodila. Je zubná pasta s obsahom aktívneho uhlia naozaj vhodným riešením?

Aktívne alebo živočíšne uhlie sa stalo doslova hitom v oblasti kozmetického priemyslu. Pridáva sa do masiek na tvár, čistiacich gélov, ale aj do prípravkov v starostlivosti o zubný chrup. Výrobcovia tieto čierne zubné pasty považujú priam za zázrak! V priebehu okamihu vybielia úsmev a postarajú sa o svieži dych. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští...

Čítajte tiež: Ľahší život po mŕtvici zabezpečí jedna vec: Zvráti škody, z ktorých by ste sa dlho spamätávali!

Ako fungujú? 

Kedysi ľudia používali uhlie na liečbu otráv jedlom alebo pri hnačkách. Dodnes majú mnohí živočíšne uhlie vo svojej domácej lekárničke. Údajne funguje podobne aj v ústach. Ak si dáte uhlie pri otrave jedlom, je schopné škodlivé látky pohltiť, čím sa zabráni ich absorbovaniu v organizme. Takýmto spôsobom pohlcuje škvrny na zuboch

Nepotvrdené tvrdenia

Doteraz však nie sú žiadne dlhodobé štúdie o aktívnom uhlí ako o účinnej zložke zubnej pasty. Neskúmalo sa to, ako ovplyvňuje baktérie, ktoré prirodzene žijú v ústach. Preto treba byť opatrní pri ich používaní. Toho názoru je aj recenzia publikovaná v British Dental Journal, ktorá sa pozrela na 50 rôznych zubných pást s obsahom uhlia. Osem percent z nich obsahovalo fluorid. Aj tie zubné pasty, ktoré obsahovali túto látku, neboli bez chyby. Málokto vie, že jednou zo schopností aktívneho uhlia je jej inaktivácia. 

Recenzia taktiež zistila, že viac ako polovica testovaných pást o sebe tvrdila, že posyktnú liečivé účinky a 30 percent z nich dokonca užívateľov presviedčalo o tom, že posilnia zuby. Aby toho nebolo málo, 46 percent pást má údajne detoxikačné účinky a 44 percent z nich zase vyniká antibakteriálnymi a antiseptickými účinkami. Dvanásť percent pást zase tvrdilo, že poskytujú účinný boj proti plesniam. Smutné na tom je fakt, že ani jedno z týchto tvrdení sa klinicky nepotvrdilo. Takmer 96 percent pást sľubuje belší úsmev, s čím však vedci nesúhlasia. Ako tvrdia, neobsahujú dostatočné množstvo bieliacich činiteľov, aby dokázali vybieliť zuby či odstrániť škvrny. 

Hit v ústnej hygiene
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Radšej klasické s fluoridom

Dokonca sú na mieste aj možné zdravotné riziká! Jednou zo zložiek uhlia je polyaromatický uhľovodík, ktorý je karcinogénny. Vedúca autorka štúdie, doktorka Linda Grenwallová, ktorá je taktiež členkou Britskej spoločnosti bielenia zubov odporúča, vybrať si radšej zubné pasty s obsahom fluoridu. Taktiež treba sledovať, či obsahuje aj vápnik a fosforečnan na posilnenie skloviny. 

Odborníčka taktiež dvíha varovný prst a upozorňuje, že v skutočnosti ide o marketing a reklamu. Je jednoduché označiť daný výrobok za vedecky potvrdený bez propagácie vedecky overených faktov. 

Ak túžite po žiarivo bielom úsmeve, v prvom rade sa treba poradiť so svojím zubárom. Hoci zubné pasty s obsahom aktívneho uhlia pomôžu odbúrať žltý plak z povrchu zubu, zub nebielia. 

Viac o téme: ČistenieZubyZubná pastaUhlieústna hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9