Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prichádza nečakane, mýlia si ju s bežným ekzémom: Alergia, ktorá ohrozuje kožu aj zuby

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Skúsenosti s ňou majú nielen ženy. Kontaktná alergia na šperky sa môže objaviť v každom ročnom období a v akomkoľvek veku. Stačí, aby kovová ozdoba obsahovala prímesi nebezpečných alebo nevhodných látok a problém je na svete. Dermatovenerologička Jana Molčanová nám vysvetlila, ako alergiu na kovy spoznať a liečiť.

„Kontaktná alergia na kov sa prejavuje tvorbou ekzémových ložísk - začervenaných škvŕn, niekedy (najmä v akútnom štádiu) aj s pľuzgierikmi na povrchu. Tieto ložiská výrazne svrbia,“ vysvetľuje kožná lekárka Jana Molčanová z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou. Stanovenie diagnózy však býva pomerne jednoduché, pretože alergické prejavy sa objavujú v mieste styku kože s kovovým predmetom. Na prvý pohľad však táto alergia môže pripomínať bežný ekzém, dopĺňa.

Čítajte viac: Zlyhanie imunity, ktoré si odnesie koža: Seboroická dermatitída pripomína psoriázu

Podľa lekárky sa dokonca môže podobať aj na pásový opar, keď sa ložiská vytvoria na chrbte po kontakte s kovovými sponkami podprsenky alebo horného dielu plaviek. Niektorí ľudia tiež môžu byť alergickí na kovy v zubných náhradách. Výsledkom sú opakované bolestivé zápaly v ústnej dutine.

Rizikové môže byť aj „zlato“

Dôsledkom alergie na kovy však môže byť aj vznik ekzému, ktorý sa niekedy objavuje u dievčat v dojčenskom veku v oblasti ušných lalôčikov po nosení náušníc. Ekzém tiež môžu iniciovať kovové gombíky alebo spony na oblečení. „Šperky z rýdzeho zlata nemôžu vyvolať alergickú reakciu, preto svojich pacientov s alergiou na nikel zvyknem často s úsmevom označovať za indikátorov kvality zlatých šperkov. Nie vždy však máme dôvod na úsmev, najmä ak pacient do ich nákupu investoval stovky eur,“ opisuje svoje skúsenosti kožná lekárka.

Čítajte viac: VIDEO Zápalová choroba, pre ktorú neplatia žiadne pravidlá: Najprv napáda len priedušky

„Kontaktnú alergiu najčastejšie vyvolávajú nikel, kobalt a dichromát. V šperkoch je to obyčajne nikel, a to aj v zliatinách zlata a bieleho zlata, ďalej kobalt a paládium,“ spresňuje doktorka Molčanová s tým, že základom liečby kontaktnej alergie je zabrániť kontaktu kože s alergénom. Najprv je však potrebné odhaliť, ktorý kov alergiu spôsobil.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Diagnostika a terapia

„Na diagnostiku slúžia tzv. epikutánne testy. Pri týchto testoch nalepíme pacientovi na kožu chrbta alebo predlaktia náplasť s podozrivým alergénom a po 48 až 72 hodinách sledujeme reakciu jeho kože. Ak sa potvrdí alergia na kov, pacient dostane poučenie o tom, ktorým druhom kovov sa musí vyhnúť a kde sa tieto alergény zvyčajne vyskytujú. O alergii na kovy odporúčam vždy informovať aj svojho stomatológa. Dôležité je úplné zabránenie kontaktu kože s daným kovom, pretože niekedy stačí krátkodobý kontakt – napríklad nevhodná bižutéria v priebehu večera – a svrbivý ekzém je na svete. Nebezpečnosť ekzémových prejavov spočíva v ich možných komplikáciách, ktorými sú napríklad kožné infekcie,“ ozrejmuje lekárka.

Terapia spočíva v nasadení antihistaminík a protizápalových krémov. „Pacientom alergickým na nikel odporúčam aj špeciálnu diétu, pri ktorej vynechávajú niektoré druhy potravín, napr. špargľu, fazuľu, cibuľu, huby, kakao a všetky jedlá v konzervách,“ dodáva odborníčka.

Viac o téme: Jana MolčanováAlergia na kovAlergia na šperky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9