Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nádor si môžete pomýliť s bradavicou či modrinou: Vek, po ktorom nové znamienko veští problém

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Každé novovzniknuté kožné znamienko po 35. roku života by podľa lekárky Moniky Arenbergerovej z Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady v Prahe mal vidieť kožný lekár - dermatológ.

„Populácia má zafixované, že melanóm je hnedá škvrna, ktorá sa vytvára na koži novo alebo premenou materského znamienka. Takýchto útvarov je síce viac ako polovica, ale zvyšok tvoria nádory v tvare uzlíka, pričom u niektorých môže prevládať iná farba ako hnedá,“ uviedol prednosta Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Môže to byť podľa neho ružová, modrá, sivá, čierna či kombinácia týchto farieb. Často sú preto nádory zamieňané za bradavicu alebo modrinu.

U mužov trup, u žien nohy

U mužov sa podľa odborníkov najčastejšie nádory kože nachádzajú na trupe, u žien na nohách. Najrizikovejší sú ľudia so svetlou pleťou a väčším počtom materských znamienok. Podozrivé znamienka majú rozpité okraje, priemer väčší ako pol centimetra alebo sú vystúpené nad povrch kože.

Čítajte viac: Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Pravdepodobnosť vzniku nádoru podľa odborníkov zvyšuje opakované spálenie kože, pretože účinok UV-žiarenia sa v tele kumuluje. Prevenciou je vyhýbať sa pobytu na slnku v čase najintenzívnejšieho svitu medzi 11.00 a 15.00 h. Dbať by ste mali aj na ochranu pokožky krémom s ochranným faktorom proti UV žiareniu - najmä vo vysokých horách či pri mori treba vyšší ochranný faktor. „Používať opaľovací krém je potrebné už od apríla až do októbra. V prípade detí krém s ochranným faktorom 30, u dospelých 20, ale záleží na mieste, kam ľudia cestujú,“ dodala Arenbergerová.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: NádorZnamienkoRakovina kožeMelanóm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9