Postavte sa na váhu: Výsledok okamžite upozorní na zvýšené riziko zápalovej choroby!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-07 05:55:00

Psoriáza je autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje tvorbou šupinatých fľakov na pokožke. K jeho príčinám patrí dedičnosť v kombinácii s rizikovými faktormi. Okrem stresu, infekčného ochorenia a nezdravého životného štýlu k nim podľa odborníkov patrí aj hmotnosť.

Skontrolujte si svoj BMI index! Ak máte nadváhu, alebo dokonca obezitu, k civilizačným ochorenia, ktoré vám vo zvýšenej miere hrozia, môžete prirátať aj psoriázu. Tvrdia to vedci na základe viacerých výskumov, uvádza portál Medicalnewstoday.com.

Čítajte viac: Zlyhanie imunity, ktoré si odnesie koža: Seboroická dermatitída pripomína psoriázu

Odborníci si už dávnejšie všimli, že spolu s epidémiou obezity pribúda aj počet pacientov so psoriázou. Nazdávajú sa preto, že medzi týmito diagnózami existuje vzťah, pretože nadváha či obezita môžu zvyšovať zápalové prejavy kože.

Zmestíte sa do „normy“?

Z novej štúdie publikovanej v magazíne PLOS Medicine vyplýva, že čím vyšší BMI index človek má, tým väčšia je uňho pravdepodobnosť výskytu psoriázy. Výskumníci zistili, každé jedno celé číslo prírastku na stupnici BMI predstavuje 9-percentné zvýšenie rizika vzniku chronickej zápalovej choroby.

Hoci vedci tušia, že existuje príčinný vzťah medzi ochorením a nadhmotnosťou, netušia, aký je biologický mechanizmus tejto korelácie. Predpokladajú, že dôvodom je tukové tkanivo, ktoré produkuje zápalové signálne molekuly a hormóny, ktoré by mohli iniciovať rozvoj ochorenia.

Fotogaléria


Tagy:
obezita psoriáza nadváha BMI

2019-05-07 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia