Desivé zistenie o kurčatách zo supermarketov: Polovica z nich obsahovala „tajnú prísadu“

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-24 21:00:00

Polovica kuracieho mäsa v nemeckých diskontných supermarketoch obsahuje baktérie odolné voči antibiotikám, ktoré predstavujú veľké zdravotné riziko. Vyplýva to zo štúdie neziskovej organizácie Germanwatch, ktorej výsledky zverejnil v stredu webový portál stanice Deutsche Welle.

Germanwatch analyzovala v univerzitnom laboratóriu 59 vzoriek kuracieho mäsa z veľkých diskontných supermarketov pochádzajúcich zo štyroch najväčších bitúnkov v Nemecku. Podľa ich zistení až 56 percent z nich obsahovalo baktérie rezistentné voči antibiotikám.

Čítajte viac: Na dovolenke v Grécku dostala chuť na kurča: Jediné sústo stálo Nataliu (†37) život

Environmentálna organizácia Germanwatch uviedla, že výsledky štúdie potvrdzujú „alarmujúco vysokú mieru rezistencie“. Tá ukazuje, že nadmerné používanie antibiotík v priemyselnom spracovaní hydiny ohrozuje ľudské zdravie.

Čítajte viac: Záhada, ktorá zmení váš názor na kuracie prsia: Čo znamenajú biele prúžky na mäse!

Lieky proti baktériám strácajú na účinnosti v dôsledku ich nadmerného používania. Čím viac antibiotík ľudia užívajú, tým sú baktérie odolnejšie, poznamenala Deutsche Welle. Štúdia podľa Deutsche Welle ukázala, že tretina skúmaných vzoriek kuracieho mäsa z nemeckých sietí supermarketov bola kontaminovaná baktériami odolnými voči tzv. rezervným antibiotikám. Ide o antibiotiká štvrtej a piatej generácie, ktoré sa používajú na boj proti baktériám rezistentným voči tradičným antibiotikám.

Ľudia sa môžu infikovať veľmi ľahko

Hoci sa baktérie po tepelnej úprave mäsa zničia, ľudia sa môžu infikovať napríklad i nepriamo počas prípravy jedál, keď sa baktérie zachytia na krájacej doske či na noži, tvrdia odborníci. Zamestnanci hydinových fariem sa môžu nakaziť i vdýchnutím baktérií. Výskumníci testovali aj 12 vzoriek mäsa z malých fariem. Baktériu odolnú voči antibiotikám tam našli len v jednom prípade. 

Hoci nemeckí chovatelia hydiny znížili spotrebu antibiotík od roku 2011 na polovicu, Germanwatch tvrdí, že stále ide o dvakrát vyššie množstvo, ako je to napríklad v Dánsku, Británii či Rakúsku.

Fotogaléria


Tagy:
kuracie mäso

2019-04-24 21:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia