Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Čo všetko odhalí genetický test zo slín? Odpovede na tie najodvážnejšie otázky!

Skúmavka na odber testovaných slín. Foto: DNA ERA
Skúmavka na odber testovaných slín. Foto: DNA ERA (Zdroj: DNA ERA)

Upozorní na choroby, zdravotné riziká, ale aj nadanie. Genetický test je „jasnovidcom“ modernej medicíny. Jeho prognózy síce nebývajú stopercentné, ale môžu upozorniť na hroziace ochorenie zapísané v DNA.

Hrozí vám rakovina, srdcovo-cievne ochorenie alebo tráviaca porucha? Nemusíte absolvovať zdĺhavé lekárske vyšetrenia, aby ste poznali svoju komplexnú zdravotnú prognózu. Na Západe, ale aj u nás už začína byť trendom nechať si otestovať DNA a odhaliť svoje zdedené zdravotné riziká ukryté v génoch.

Čítajte viac: VIDEO Marián sa vyliečil z rakoviny hrubého čreva: Rada, ktorá môže zachrániť aj vás

 „V našom DNA teste sledujeme viac ako 50 ochorení z kategórií, ako sú onkológia či srdcovo-cievne ochorenia,“ spresňuje Michaela Šišková, genetička a zakladateľka spoločnosti DNA ERA, ktorá sa špecializuje na genetické testovanie. Pomocou genetického testu zo slín však o sebe môžete zistiť oveľa viac.

Čo všetko odhalí genetický test zo slín?

Testy prezradia aj to, či máte väčšiu predispozíciu na vytrvalostné alebo silové športy, či vám hrozí laktózová intolerancia, celiakia, ako vaše telo spracúva tuky, koľko kávy môžete počas dňa vypiť, alebo či sa máte báť deficitu vitamínu D.

„Prostredníctvom najmodernejších vedeckých technológií dokážeme analyzovať jednotlivé nukleotidové polymorfizmy (SNPs) v DNA. Tieto údaje nám potom poskytujú obrovské množstvo informácií, ktoré vďaka dlhoročným vedeckým štúdiám vytvárajú obraz o genetickej predispozícii vzniku rôznych ochorení. To, kým sme, a aké ochorenia sa u nás môžu vyvinúť, však závisí nielen od genetiky, ale aj od životného štýlu, cvičenia a výživy,“ objasňuje Michaela Šišková. Ako dopĺňa, testovanie je veľmi jednoduché. Po objednaní testu dostane záujemca skúmavku na odber slín, ktorú spolu s obsahom genetického materiálu odošle späť. Na podrobné výsledky potom čaká asi 10 týždňov.

Čo odhalí DNA test?

 

 

 

 

 

Viac o téme: ChorobyDNAGenetický test
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9