Opačný efekt nízkeho cholesterolu, o ktorom vie málokto: Výstraha pre ženy!

Zdroj: gettyimages.com
2019-04-16 05:55:00

Odjakživa sa vysoký cholesterol spája s vyšším riziko vzniku srdcových chorôb. Hoci jeho znížením si môžete upraviť zdravotný stav a znížiť riziko, pozor na príliš nízke hladiny! Ani nízke hladiny cholesterolu nie sú dobré, pričom vyhýbať by sa im malo hlavne nežnejšie pohlavie.

Nová štúdia zistila, že veľmi nízke hladiny cholesterolu zvyšujú riziko hemoragickej cievnej mozgovej príhody u žien! Ako sa presnejšie výskumní pracovníci vyjadrili, ženy s nízkou hladinou cholesterolu boli dvakrát častejšie vystavené mozgovej príhode, ktorá vedie ku krvácaniu v mozgu v porovnaní s pacientmi s priemernou hladinou. Okrem toho tie s najnižšou hladinou triglyceridov - tukov v krvi, mali zvýšené riziko hemoragickej mŕtvice v porovnaní s tými, ktoré mali najvyššie hladiny. Pritom zníženie hladiny cholesterolu a tukov v krvi boli dlho prezentované ako spôsoby na minimalizáciu rizika vzniku srdcového infarktu. 

Čítajte tiež: Kečup ako súčasť domácej lekárničky? RECEPT na zdravší variant omáčky!

Tím, vedený nemocnicou Brigham and Women's Hospital v Bostone v Massachusetts tvrdí, že zistenia sú dôkazom toho, že ženy s veľmi nízkymi hladinami cholesterolu alebo triglyceridov musia byť starostlivo sledované lekármi, aby sa u nich znížilo riziko mŕtvice.

Výsledky výskumu ako dôkaz

V novej štúdii, publikovanej v časopise Neurology, sa tím pozrel na takmer 28 000 žien vo veku 45 a viac rokov, ktoré boli zaradené do štúdie Women's Health Study. Štúdia, vedená Brighamom, študovala účinky nízkej dávky aspirínu a vitamínu E pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Všetky ženy mali na začiatku štúdie meraný celkový cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol a triglyceridy.V sledovanom období - približne 20 rokov našiel tím približne 140 žien, ktoré mali hemoragickú cievnu mozgovú príhodu.

Približne 0,8% žien s cholesterolom 70 mg / dl alebo nižším malo krvácanie v porovnaní s 0,4% žien s cholesterolom medzi 100 mg / dl a 130 mg / dl. To znamená, že ženy s veľmi nízkym LDL cholesterolom mali viac ako dvojnásobne zvýšené riziko hemoragickej mŕtvice. Okrem toho vedci odhalili, že 0,6% žien s najnižšou hladinou malo krvácajúcu mozgovú príhodu v porovnaní s 0,4% žien s najvyššími hladinami - čo znamená, že ženy s nízkou hladinou mali dvojnásobné riziko.

„Stratégie na zníženie hladín cholesterolu a triglyceridov, ako je úprava stravy alebo užívanie statínov, sú široko používané na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Naša rozsiahla štúdia však ukazuje, že u žien môžu niektoré riziká vyplývať aj z veľmi nízkych hladín cholesterolu. Ženy majú vyššie riziko cievnej mozgovej príhody ako muži, čiastočne preto, že žijú dlhšie, preto je dôležité jasne definovať spôsoby znižovania rizika,“ povedal spoluautorka Dr. Pamela Ristová, spolupracovníčka v Brigham and Women's Hospital.

Typy cholesterolu

Existujú dva typy cholesterolu. Prvým z nich je LDL, známy ako „zlý“ cholesterol, pretože sa môže hromadiť v tepnách a viesť k niekoľkým zdravotným problémom. Druhým je HDL, známy ako „dobrý“ cholesterol, pretože prenáša cholesterol z iných častí tela späť do pečene, čím sa z tela odstraňuje. Hladiny cholesterolu sa všeobecne merajú ako miligramy na deciliter krvi (mg / dl). Čo sa týka HDL, jeho hladina by mala byť nad 60 mg / dl a u LDL je najideálnejšie mať menej ako 100 mg / dl.

Hemoragické mozgové príhody, ktoré sa vyskytujú vtedy, keď sa oslabená cievka v mozgu roztrhne a krváca do orgánu, tvoria podľa Americkej asociácie mozgových príhod približne 13% prípadov mozgovej príhody. Aj keď sú menej časté než ischemické mozgové príhody, kedy je prietok krvi blokovaný do mozgu, sú ťažšie sa liečia, a preto sú smrteľnejšie.

Fotogaléria


Tagy:
srdce cholesterol liečba prevencia choroby mŕtvica srdcové choroby

2019-04-16 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia