Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Choroba, ktorá vás pochová zaživa: Dokáže perfektne imitovať smrť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viete si predstaviť, že by ste sa zrazu nemohli pohnúť, boli by ste strnulí ako vosková figurína a napriek tomu by ste vnímali okolitý svet? Pravdepodobne by vás vyhlásili za mŕtvych. Tento prípad sa vo svete stáva, spôsobuje ho zvláštne ochorenie, ktoré dokáže perfektne imitovať smrť.

Kvôli tejto chorobe sú známe desiatky príbehov, z ktorých až mrazí - ako boli ľudia omylom vyhlásení za mŕtvych a pochovaní zaživa.

Katalepsia je nervová porucha charakterizovaná nehybnosťou a svalovou stuhnutosťou, spolu so zníženou citlivosťou na bolesť. Často tento termín používajú hypnoterapeuti pri hypnóze, keď pacient dosiahne stav, kedy má ruky, nohy a chrbát pevné a strnulé.

Čítajte tiež: Aktuálny zoznam najčistejšieho a najšpinavšieho ovocia a zeleniny: V týchto druhoch je najviac chémie!

Symptómy

  • Pevné telo, neschopnosť pohnúť svalmi, obeť je strnulá ako vosková figurína.
  • Neschopnosť hovoriť.
  • Spomalenie telesných funkcií, ako je dýchanie.
  • Pacient tiež môže pociťovať úzkosť, únavu, bolesti spodnej časti chrbta.

Kedy môže človek ochorieť?

Katalepsia je príznakom niektorých nervových porúch alebo stavov, vrátane Parkinsonovej choroby, epilepsie, schizofrénie, spánkovom apnoe, depresie a emocionálneho šoku, ako sa uvádza na ncbi.nlm.nih.gov. Objaviť sa môže dokonca u človeka, ktorý si odvyká od kokaínu. Taktiež môže byť vedľajším účinkom liečby antipsychotikami, ktoré sa používajú pri schizofrénii a septoplastiky, čo je chirurgické narovnanie nosovej prepážky. Ľahko ju vyvolá hystéria a hypnózou navodený tranz. Táto vzácna porucha sa môže objaviť náhle a trvá od niekoľkých minút až do niekoľkých dní, či v extrémnych prípadoch aj týždňov.

Dôkazy o pochovaní zaživa

Výsledkom katalepsie je falošná mŕtvola, ktorá vníma, ale nedokáže zasiahnuť. Preto sa už niekoľkokrát stalo, že pacient nezomrel na následky choroby, ale na následky pitvy.

Existuje vzácna choroba, ktorá
Zobraziť galériu (2)

Jednou z trpiacich týmto ochorením bola Anne Lee Carter, matka generála Roberta E. Lee. V roku 1806 upadla do bezvedomia, svaly mala strnulé a nemohla sa ani pohnúť a prehovoriť. Lekári ju vyhlásili za mŕtvu a bola pochovaná v rodinnej hrobke vo Virgínii. Jedného dňa jeden zo služobníkov započul podivný zvuk z hrobky – bola to Anne, ktorá zúfalo kričala o pomoc. Vykopali ju síce z hrobu včas, ale utrpela tým traumu na celý život.

Ďalší šokujúci prípad sa stal v roku 1887 vo Francúzsku. Práve prebiehal pohreb mladého muža, ktorého v rakve pomaly spúšťali do hrobky. Náhle však niektorí počuli klopkanie, ktoré išlo z rakvy. Kvôli strachu, že by to spôsobilo paniku medzi trúchliacimi, pokračovali s pohrebom. Niekoľkokrát začuli opäť klopkanie. Tentokrát ich to nenechali chladným a rakvu chceli otvoriť. Počkali však na príchod starostu, čo bolo už neskoro. Mladý muž zomrel v rakve na udusenie.

V roku 1851 bolo mladé dievča Virgínia Macdonald z New Yorku pochované napriek matkinmu naliehaniu, že jej dcéra údajne nie je mŕtva. Rodina sa snažila upokojiť hysterickú ženu, ale bezvýsledne, až boli nútení otvoriť hrobku. Bohužiaľ, bolo už neskoro. Dievča našli ležať na boku a mala poobhrýzané ruky. Pravdepodobne sa prebudila v rakve a začala jesť vlastné ruky, buď z hladu alebo jednoducho zo strachu a hystérie.

Je známych niekoľko prípadov, kedy po otvorení hrobky naskytol otrasný pohľad.Neprirodzene skrútené telá, zakrvavené a zlomené prsty na rukách či výraz úplnej hrôzy na tvári. To všetko svedčí o tom, že boli predčasne pochovaní a zúfalo sa snažili dostať z rakvy von.

Čo sa deje, keď niekoho pochovajú zaživa?

Keďže človek pri tejto chorobe vyzerá ako mŕtvola, často sa stáva, že lekári zlyhajú a namiesto ošetrenia dotyčného pošlú do márnice. Dôkazom sú nielen spomínané príbehy ľudí, ktorí boli kvôli katalepsii pochovaní zaživa. Niektorí z nich boli vyslobodení, no iní tak zomreli ukrutnou smrťou. Pozrite sa, čím všetkým si musia prejsť, ak sú pochovaní zaživa do rakvy, kde je vzduch!

  1. U mnohých sa spúšťa klaustrofóbia a záchvaty paniky.
  2. Dotyčný sa trasie, šklbe, začne sa potiť a dusiť.
  3. Povracia sa a strhá zo seba šaty.
  4. Pokúša sa dostať z rakvy. Kvôli tomu má dolámané nechty, prsty, či v horšom prípade aj zápästia.
  5. Nastáva úplne vysilenie.
  6. Smrť kvôli podchladeniu a dehydratácii.

Katalepsia sa preto považuje za chorobu, ktorá dokáže človeka doslova pochovať zaživa.

Viac o téme: ChorobaSpánokSmrťLiečbaŽivotPrevenciaKatalepsia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9