Jemné chvenie či nápadné zhoršenie zraku: Signály, za ktorými sa ukrýva krutá choroba

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-06 06:00:00

Ako sa prejavuje nádor na mozgu v ranom štádiu? Na to sa v novej štúdii zamerali britskí vedci. Pacienti si zvyknú všímať drobné zmeny, ktorým spočiatku nepripisujú veľkú váhu. Až neskôr sa ukáže, že boli prvými varovnými signálmi ochorenia.

Štúdia vykonaná odborníkmi z Kingʻs College London and Cambridgeskej univerzity vnáša nový pohľad na priebeh onkologického ochorenia, ktoré postihuje mozog. Vedci študovali 39 pacientov s diagnózou zhubného nádoru na mozgu, u ktorých hľadali odpoveď na dôležitú otázku: aké sú rané príznaky rakoviny, ktorá napáda mozog? Podrobnosti zverejnil magazín Plos One

Čítajte viac: Jozefovi diagnostikovali smrteľný nádor: Zázrakom našiel liečbu, o akej sa Slovákom ani nesníva!

Ako vedci upozornili, mnohé zo zmien boli len nevýrazné alebo mätúce, aj preto pacienti nepomýšľali nad návštevou špecialistu. Išlo napríklad o problémy so spánkom, pamäťou, koncentráciou, bolesti hlavy, zmeny nálad alebo ťažkosti s udržaním rovnováhy, ktoré pripisovali vyššiemu veku, únave alebo stresu.

Čítajte viac: Oftalmologička Marianna Kavická: Oči prezrádzajú mnohé skryté ochorenia a poruchy

Včasné zachytenie nádoru na mozgu by mohlo pacientom predĺžiť život – mnohí totiž prichádzajú až v čase, keď choroba postúpila a ostáva im len pár mesiacov či rokov života.

Pacienti prichádzajú až vtedy, keď majú strach

Jedna staršia žena zo skúmanej vzorky pacientov vedcom povedala, že ju znepokojilo jemné chvenie v jednej polovici hlavy pri pití čaju. Vtedy by jej ale nenapadlo, že by za tým mohol byť nádor. Iná z pacientok opísala, že cítila akési jemné záchvevy počas toho, ako hovorila. Netrvalo to však dlhšie ako minútu.

Ďalší z pacientov ignorovali svoju nadmernú únavu, pocit prepracovanosti a zmeny v nálade i správaní. Lekára vyhľadali väčšinou až vtedy, keď sa im zhoršil zrak, začali sa obávať mozgovej príhody alebo mali strach, že trpia demenciou. Lekári preto apelujú, aby ľudia neodkladali návštevu odborníka na obdobie, keď problémy vyústia do závažného zdravotného problému a neliečiteľného štádia onkologického ochorenia. 

Fotogaléria


Tagy:
mozog choroba zrak nádor na mozgu

2019-09-06 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia